Όσοι επισκέφτηκαν τον χώρο του Δ. Τόφαλος και την έκθεση του Patras IQ, είχαν την ευκαιρία να δουν αρκετά ενδιαφέρονται πράγματα, πολλά εκ των οποίων δεν γνωρίζανε.
Ένα από αυτά που σίγουρα δεν ξέρανε, αφού δεν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι ώρας – τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε – είναι η εφαρμογή patras. sense. city.
Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την οποία οι πολίτες είναι σε θέση να αναφέρουν τα διάφορα προβλήματα και τις ελλείψεις που συναντούν στην Πάτρα.
Προβλήματα που σχετίζονται διάφορα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα της πόλης, όπως είναι ο φωτισμός, η καθαριότητα, η ύδρευση, το πράσινο, το οδόστρωμα και πολλά ακόμα.
Η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στον δημότη να εκφράσει σε άμεσο χρόνο το πρόβλημα που διαπιστώνει και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην σύντομη διεκπεραίωση του. Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν το πρόβλημα είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα, μόνο που στην δεύτερη περίπτωση, παίρνει για το αίτημα του, κάτι σαν αριθμό πρωτοκόλλου.
Έχοντας τον αριθμό αυτό στην διάθεση του ο δήμος έχει την δυνατότητα να ενημερώνει τον πολίτη με τηλέφωνο ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη του προβλήματος και για το πότε θα λυθεί. Στον δήμο της Πάτρας η εφαρμογή έχουν αναφερθεί από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα 971 προβλήματα από πολίτες, εκ των οποίων έχουν ήδη αποκατασταθεί 451.
Το patras.sense.city υπάρχει και για υπολογιστή, αλλά και για Android, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να ανεβάζει και φωτογραφίες του προβλήματος. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι το sense.city λειτουργεί ήδη για τρεις πόλεις, στην Πάτρα, στην Ζάκυνθο και Πύργο, όμως μέχρι ώρας από τις τρεις πλατφόρμες μόνο αυτή της αχαϊκής πρωτεύουσας έχει κίνηση.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τα μέλη της ομάδας Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Δικτύων του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών και έλαβε το 3ο Βραβείο στο διαγωνισμό IT4GV που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.