Η έλευση της νέας τεχνολογίας 5G στην Πάτρα, φέρνει κινδύνους για την δημόσια υγεία;

Πάτρα

Αποκαλυπτικός ήταν ο γιατρός Τάσος Γιακουμής για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία το ενδεχόμενο της έλευσης της τεχνολογίας 5G, στην Πάτρα, μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου στο Ράδιο Γάμμα.

Ο γιατρός μιλώντας για το ζήτημα αυτό τόνισε ότι για να εφαρμοστεί η τεχνολογία 5G θα χρειαστεί να τοποθετηθούν στον αστικό ιστό της Πάτρας 10.000 κεραίες, κάτι που σημαίνει ότι ανά 30 μέτρα θα υπάρχει και μία κεραία.

Το κακό όμως δεν είναι αυτό. Το κακό είναι ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εισβάλει στα σπίτια μας στο όνομα της νέας τεχνολογίας και του γρήγορου διαδικτύου θα είναι μεγάλης ισχύος αφού θα εκπέμπεται από όλες τις συσκευές που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Το σύστημα, όπως εξήγησε ο κ. Γιακουμής, είναι ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για ένα πολεμικό όπλο. Όλα αυτά την στιγμή που τα κρούσματα καρκίνου είναι ήδη αρκετά τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, ακόμα και με την υπάρχουσα τεχνολογία των 4G.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμος μέχρι ώρας δεν έχει πάρει μία ξεκάθαρη θέση πάνω στο ζήτημα της έλευσης του 5G, αλλά το διερευνά, ενώ έχει στα χέρια του όλες τις σχετικές διευκρινίσεις που είχε ζητήσει από την κυβέρνηση για το πως θα λειτουργεί, για τους συμβαλλόμενους φορείς και αναδόχους.

Δεν έχει δείξει πάντως μέχρι ώρας αρνητική στάση, αλλά μετρά όλους τους παράγοντες και φυσικά αν υπάρχει πράγματι κάποιος κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την πειραματική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. 

Ο ιατρικός κόσμος και οι επιστήμονες δείχνουν να έχουν τις ενστάσεις τους πάνω στο θέμα, την στιγμή που ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επιστημονικοί φορείς πιέζουν μέσω των διαφόρων ΜΜΕ για να δεχθεί η πόλη τη νέα τεχνολογία.

Ζητούμενο βέβαια για αυτούς είναι η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της πόλης και φυσικά το κέρδος. Μένει να δούμε αν τα στοιχεία αυτά θα μετρήσουν περισσότερο από τους ενδεχόμενους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Πηγή