Οι Πατρινοί γίνονται “ξενοδόχοι” στην ανάγκη για την εύρεση έξτρα εισοδήματος!

Πάτρα

Χαμός έχει γίνει το φετινό καλοκαίρι με τις εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb, με ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων να μετατρέπονται σε ξενοδόχους νοικιάζοντας για ένα διάστημα τη βίλα τους, το σπίτι τους ή ακόμα και το δωμάτιο τους. 

Οι εγγραφές από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας είναι δεκάδες, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλες γειτονικές πόλεις, όπως το Αίγιο, ο Πύργος και η Ναύπακτος. Στην Αχαΐα κυριαρχούν οι εγγραφές από την Ακράτα, από το Διακοπτό, από τις Καμάρες, από τον Αλισσό ακόμα και από την Λακκόπετρα ή την Καλογριά. 

Σε επίπεδο Πάτρας οι περιοχές στις οποίες οι τουρίστες ή επισκέπτες μπορούν εύκολα να βρουν ένα ακίνητο για να νοικιάσουν και να μείνουν έναν διάστημα είναι το Ρίο, ο Άγιος Βασίλης, τα Ροΐτικα, τα Καμίνια, η Ροδινή ή τα Αραχωβίτικα.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως πολλά από τα ακίνητα που νοικιάζονται βρίσκονται μέσα στο αστικό κέντρο της πόλης, γεγονός που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν απευθύνονται μόνο σε τουρίστες ή επισκέπτες, αλλά και σε επαγγελματίες που για διάφορους λόγους μένουν για ένα διάστημα στην Πάτρα ή ακόμα και σε φοιτητές. 

Στην Πάτρα μπορεί να βρει κανείς ακίνητα που ενοικιάζονται κυρίως στις περιοχές της Ηρώων Πολυτεχνείου, στην Ανθούπολη και στη Αγυιά, στα Συχαινά, αλλά και στο κέντρο κοντά στο παλαιό ή στο νέο λιμάνι, ακόμα και στην Άνω πόλη.

Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και το είδος του ακινήτου που ενοικιάζεται, ξεκινώντας από τα 15 με 20 ευρώ την βραδιά και φτάνοντας τα 150 με 180. 

Νοικιάζονται τα πάντα από μικρές γκαρσονιέρες 30 και 35 τετραγωνικών, studio, δυάρια ή και χώροι (δωμάτια μικρά και μεγάλα) που ανήκουν σε ένα μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα, σε βίλες και επαύλεις. 

Φαίνεται λοιπόν ότι η ανάγκη των ιδιοκτητών να βρουν ένα έξτρα εισόδημα τους οδήγησε στην απόφαση να νοικιάσουν ένα μέρος του σπιτιού τους ή της εξοχικής τους κατοικίας ή ακόμα και του ακίνητου που έχουν διαθέσιμο, ανακαινίζοντας το και αναδιαμορφώνοντας το κάπως πρώτα, βάζοντας το στην πλατφόρμα του Airbnb. 


Έχουν μεγάλη πέραση και υπάρχει ανταπόκριση

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του patrasevents.gr οι ενδιαφερόμενοι που απευθύνονται στους ιδιοκτήτες είναι δεκάδες και οι χώροι που έχουν βγει στο διαδίκτυο δεν σταματούν να ενοικιάζονται όλο το διάστημα των θερινών μηνών, αλλά και στη συνέχεια, όχι μόνο από τουρίστες και ξένους, αλλά και από φοιτητές ή επισκέπτες. 

Το παράξενο που βλέπει κανείς κοιτάζοντας την Airbnb είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν δώσει στους χώρους που ενοικιάζουν κωδικές αγγλικές συνήθως ονομασίες, προφανώς για να τους κάνουν πιο προσιτούς στους ξένους, ενώ υπάρχει βαθμολογία με “αστέρια” από όσους έχουν διαμείνει στον χώρο. 

Με αυτόν τον τρόπο έτσι βαθμολογούνται οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες στους πελάτες τους, ενώ οι πρώτοι απαντούν στα θετικά συνήθως σχόλια λες και είναι επαγγελματίες ξενοδόχοι, ευχαριστώντας τους και τονίζοντας τους να ξαναέρθουν.

Να λοιπόν που οι Πατρινοί στο έλεος της κρίσης, στην ανάγκη ανεύρεσης εναλλακτικών οικονομικών εσόδων, αλλά και με γνώμονα την ολοένα αυξανόμενη τουριστική κίνηση στην Δυτική Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει να αποκτούν τις… συνήθειες των νησιωτών. 

Βέβαια υπάρχει και μια μικρή παράμετρος στο όλο θέμα: Κατά πόσο εμπίπτει η τάση αυτή στο πλέγμα του αθέμιτου ανταγωνισμού δημιουργώντας ζημιές στους πραγματικούς επαγγελματίες του χώρου και αν αποδίδεται μέσω των συναλλαγών αυτών ο αντίστοιχος φόρος στο κράτος.