Πάτρα: Αδιέξοδο χωρίς φως η οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης

Πάτρα

Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας έχει εξελιχθεί σε αδιέξοδο για τον Δήμο και την κυβέρνηση, καθώς το ζήτημα της οριστικής παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στην πόλη, συνεχώς κολλάει σε εμπόδια.

Εμπόδια που προκαλούνται μέσα από την νομοθεσία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις αντιφάσεις πάνω στις οποίες πέφτουν κάθε φορά τα κυβερνητικά στελέχη και οι μηχανισμοί τους.

Η δημοτική αρχή, γνωρίζοντας τις αντιφάσεις αυτές και θεωρώντας ότι η κυβέρνηση μέσα από τις υποσχέσεις της, τελικά όπως αποκαλύπτεται, έκρυβε και εξακολουθεί να κρύβει παγίδες, φέρνει το θέμα και πάλι προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.

Εκεί θα ζητηθεί από όλες τις παρατάξεις να εκφράσουν την άποψη τους και να προχωρήσουν όλοι μαζί από κοινού. Η αντιπολίτευση έχει τονίσει αρκετές φορές ότι η δημοτική αρχή προχωράει μόνη της το θέμα της παραλιακής ζώνης, χωρίς καν να τους ενημερώνει.

Πλέον όμως καλείται να πάρει θέση. Είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο έχουν επενδύσει πολιτικά όλες οι δημοτικές παρατάξεις, ένα ζήτημα που σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς και τα παράλια δεν μπορεί ουσιαστικά να προχωρήσει.

Και αυτό γιατί η οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης θα επιβάλει από τον διαχειριστή (τον δήμο με λίγα λόγια) το ξήλωμα όλων των κατασκευών και των κτιρίων που υπάρχουν εντός της. Ένα βάρος που καμία από τις δημοτικές παρατάξεις δεν μπορεί να σηκώσει.

Όμως από την άλλη αν δεν γίνει κάτι, απαγορεύοντας στην πόλη να κάνει παρεμβάσεις, τότε κυρίαρχο στοιχείο στην παραλιακή ζώνη τα επόμενα χρόνια θα είναι η εγκατάλειψη, παρά η ανάπλαση της. 

Η κυβέρνηση μπορεί να τονίζει βέβαια μέσω της κ. Παπανάτσιου ότι δίνεται μια παράταση ζωής στα καταστήματα για πέντε χρόνια, καλώντας στην ουσία τον δήμο να πάρει το πολιτικό βάρος, όμως από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος σχετικός νόμος, είναι αμφίβολο αν μπορούν να αναιρεθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Αφήστε που, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στην δημοτική αρχή, το επίσημο κείμενο της κυβέρνησης λέει σε ορισμένα του σημεία διαφορετικά πράγματα από τις δηλώσεις της κ. Παπανάτσιου.

Πηγή