Πάτρα: Aυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Πάτρα

Αυξημένη βία εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος έχει προκαλέσει στη χώρα μας η οικονομική κρίση. Η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια για την επιβίωση φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη προς τη σωματική και την ψυχολογική βία που ασκείται μεταξύ συζύγων.

Αλλά και στην περιοχή μας τα περιστατικά δεν είναι λίγα. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς των δομών του Δήμου Πατρέων αλλά και γενικότερα από τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας δυστυχώς από τα στοιχεία τους βλέπουμε πως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή μας αυξάνονται. Τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφονται αφορούν κυρίως κακοποιήσεις γυναικών (συζύγων), ενώ όπως αναφέρουν οι ειδικοί υπάρχουν και πολλές άλλες άσχημες καταστάσεις μέσα σε οικογένειες που μένουν μέσα στους τέσσερις τοίχους.

Πάντως παρατηρούνται και περιστατικά στην περιοχή μας, τα οποία δεν οφείλονται στην οικονομική κρίση. Όπως τονίζεται η ενδοοικογενειακή βία αφορά όλες τις κατηγορίες πολιτών, όχι μόνο τους άνεργους ή ανθρώπους με χαμηλή μόρφωση, συχνά παρουσιάζονται περιστατικά σε οικογένειες μη ανέργων, μη φτωχών πολιτών και μάλιστα σε άτομα με υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο.

Όταν κάποιο περιστατικό απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, αμέσως αναλαμβάνει ο νομικός σύμβουλος του κοινωνικού οργανισμού να βοηθήσει νομικά το άτομο που έχει υποστεί βία, μετά αναλαμβάνει ψυχολόγος για να το στηρίξει ψυχολογικά που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, μαζί με τον κοινωνικό λειτουργό.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, η ενδοοικογενειακή βία έχει πάψει να είναι ένα ζήτημα εγκλωβισμένο στα όρια της ιδιωτικής σφαίρας, στα «του οίκου», και έχει μετασχηματιστεί σε ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Και σε αυτό έχει συμβάλει αναμφίβολα η επίμονη προσπάθεια οργανώσεων, οργανισμών και κινημάτων για την ευαισθητοποίηση των γυναικών και την υποστήριξη των θυμάτων βίας.