Πάτρα: Τι γίνεται με το θέμα της έλευσης του 5G – Που “κολλάει” ο Δήμος;

Πάτρα

Ένα από τα σημεία που θα πρέπει να αποφασίσει τι πρόκειται να κάνει η δημοτική αρχή μέσα στο επόμενο διάστημα είναι το θέμα του 5G.

O Δήμος, σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, είχε σχεδόν συμφωνήσει με την σύμβαση που θα υπέγραφε με την κυβέρνηση για την πιλοτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην Πάτρα.

Μετά όμως από επαφές και συναντήσεις που έγιναν με την επιτροπή των επιστημόνων και των κατοίκων που αντιδρούν στην έλευση του 5G, απέσυρε το όλο θέμα από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αποφάσισε να το επανεξετάσει. 

Τα μέλη της επιτροπής ζητούν προτού πέσουν οι υπογραφές να γίνει μελέτη για τις επιπτώσεις του 5G από ανεξάρτητη επιτροπή και όχι από κάποια που να σχετίζεται είτε με το υπουργείο, είτε με τον ενδιαφερόμενο ανάδοχο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προγραμματισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, έχοντας αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, φεύγοντας από την θέση του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το θέμα της έλευσης του 5G στην Πάτρα. 

“Είναι ένα ζήτημα που θα επανεξετάσουμε, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες και όλες τις πτυχές του θέματος. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ως προς την κατεύθυνση της συλλογιστικής μας και σε αυτό το ζήτημα. Πάνω από όλα προέχει η δημόσια υγεία των δημοτών μας”.  

Aποφάσεις για το θέμα πάντως θα παρθούν από τα τέλη Αυγούστου και μετά από την στιγμή που η σύμβαση αποσύρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. “Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να βιαστούμε για το ζήτημα. Η σύμβαση έτσι και αλλιώς είναι έτοιμη. Δεν μπορούμε όμως να προχωρήσουμε αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δεν τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία”. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος που ήταν επιφυλακτικός από την αρχή για το θέμα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς και την κυβέρνηση που μιλάει για ένα σχέδιο που θα φέρει την ανάπτυξη και θα βοηθήσει την πόλη, είχε ζητήσει διευκρινήσεις διαβάζοντας τις σελίδες της σύμβασης. Θυμίζουμε ότι συμβαλλόμενοι φορείς, πέρα από τον Δήμο και το Υπουργείο, είναι το Επιστημονικό Πάρκο και το Πανεπιστήμιο Πατρών.