Πόσα καλαθάκια σκουπιδιών πρέπει να έχει κανονικά το κέντρο της Πάτρας;

Πάτρα

Την μεγαλύτερη ευθύνη για την καθαριότητα της πόλη μας την έχουν οι πολίτες ή ο δήμος;

Είναι ένα ερώτημα κι αυτό που όμως δεν αγγίζει κατά την άποψη μας την ουσία του ζητήματος αφού είναι αντίστοιχο αυτού που λέει και ο λαός «η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα;». Η ουσία του ζητήματος είναι η νοοτροπία που μας διέπει ως δημότες, ως δήμος και ως πολιτεία.

Οι δημότες έχουν την κύρια ευθύνη για την καθαριότητα της πόλης μας, ενώ ο δήμος θα πρέπει να καθαρίζει τους δρόμους και να τους φροντίζει. Όμως το ότι είμαστε πίσω από πλευράς νοοτροπίας ως πόλη και στο ζήτημα της καθαριότητας, ξέρετε από πού φαίνεται;

Από τα καλαθάκια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους αυτής της πόλης. Τα καλαθάκια καθαριότητας είναι λίγα και εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αυτό, κάνοντας μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Το ρεπορτάζ – αυτοψία του Ανδρέα Αποσκίτη, είναι αποκαλυπτικό και φανερώνει την νοοτροπία που υπάρχει ακόμα και από πλευράς υποδομών.

Όπως τονίζει ο ίδιος από την Γούναρη μέχρι την Κολοκοτρώνη, σε μια απόσταση 650 μέτρων, έχουμε 8 καθέτες οδούς, όπου κάθε διασταύρωση έχει 4 γωνίες. Το πιο λογικό λοιπόν θα ήταν σε κάθε γωνία να υπήρχε ένα καλάθι απορριμμάτων. Έτσι, από Γούναρη μέχρι Κολοκοτρώνη, θα έπρεπε λογικά να υπήρχαν 8Χ4 = 32 καλάθια.

 

Έχουμε τόσα στην Πάτρα; Σίγουρα όχι. Στην Κορίνθου ενδεικτικά (από την Γούναρη έως την Κολοκοτρώνη) έχουμε μόλις εφτά, ενώ στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου ο αριθμός τους αντιστοιχεί στα έξι.

Ακόμα λιγότερος είναι ο αριθμός τους στην Κανακάρη και στην Μαιζώνος, ενώ σε αρκετά σημεία παρατηρούνται κατά καιρούς βανδαλισμοί από αγνώστους που τα καταστρέφουν.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ότι ακόμα και εκείνοι οι δημότες που δεν θέλουν να πετούν στον δρόμο σκουπίδια, είναι αναγκασμένοι να περπατούν με την σακούλα στο χέρι, προκειμένου να βρουν ένα καλαθάκι σκουπιδιών.

Και ξέρετε που το βρίσκουν συνήθως; Στις πλατείες του κέντρου (βλέπε πλατεία Γεωργίου και πλατεία Όλγας). Είναι όμως λύση αυτή;