Summer in the city – Γίνε τουρίστας στην πόλη σου, την Πάτρα (pics)

Πάτρα

Διακοπές για τους περισσότερους από εμάς φέτος δεν έχει και έτσι ακόμα και στην άδεια που θα πάρεις από την δουλειά (σε περίπτωση που εργάζεσαι και δεν είσαι άνεργος, οπότε no problem, έχεις όλο τον χρόνο δικό σου), θα την περάσεις στην πόλη σου, την Πάτρα. 

Ναι, ναι, αυτή την πόλη που ήσουν και τους προηγούμενους 11 μήνες του χρόνου, όταν έβρεχε, φύσαγε και είχε κακοκαιρία. Στην Πάτρα λοιπόν θα μείνεις και στην καρδιά του καλοκαιριού, με όλη αυτή την ζέστη που κάνει και άντε το πολύ – πολύ να πας για κανένα μπάνιο σε κάποιες από τις παραλίες της γύρω περιοχής. 

Βάζουμε στοίχημα ότι θα νομίζεις ότι είμαστε βαλτοί, ότι παίζουμε με τον πόνο σου και βαθιά μέσα σου θες να μας ρίξεις κανά “γαλλικό”. Όμως μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα.

Αυτό που σου λέμε είναι να δεις το όλο πράγμα θετικά, να μην σε πάρει από κάτω και να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου μένοντας στην Πάτρα, κάνοντας πράγματα που θα μπορούσες να έκανες ως τουρίστας, σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. 

Γιατί και η Πάτρα έχει σημεία αναφοράς, μνημεία πολιτισμού και αξιοθέατα που ίσως ακόμα καλά – καλά να μην γνωρίζεις αφού κανείς από αυτή την πόλη δεν φρόντισε να τα αναδείξει.

Αυτό λοιπόν που σου προτείνουμε είναι να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου, στην Πάτρα. Δεν έχεις και κάτι να χάσεις από την στιγμή που έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να πας πουθενά αλλού. 

Ίσα – ίσα μπορεί να ανακαλύψεις μέρη που να κρύβουν ομορφιές και μυστικά που ούτε που φανταζόσουν. Σου προτείνουμε ορισμένα από αυτά τα μέρη για να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου. 


Θεατράκι Κρήνης 

Είναι ένα ανοικτό θεατράκι έξω από την Πάτρα που βρίσκεται σε ένα μέρος μέσα στο πράσινο και στο υγρό στοιχείο που φέρνει το ποταμάκι του, στις πλαγιές του Ομπλού, στην Ζωητάδα.

Το θεατράκι έχει φοβερή ηχώ, ενώ πλέον τα τελευταία καλοκαίρια γίνονται αρκετές εκδηλώσεις. Ο χώρος γύρω από το θεατράκι προσφέρεται για δροσιά τα απογεύματα του καλοκαιριού και είναι υπέροχο τις νύχτες με μεγάλη σελήνη και φεγγαράδα. Το θεατράκι έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, με την οποία η πόλη όμως δυστυχώς δεν έχει ασχοληθεί καν. 


Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης 

Ακόμα ένα άγνωστο μέρος έξω από την Πάτρα στο οποίο δεν έχουν πάει οι περισσότεροι Πατρινοί, ενώ αρκετοί ίσως να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη του. Και όμως πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα Μυκηναϊκά Πάρκα της χώρας, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, με υπέροχους περιβάλλοντες χώρους που προϊδεάζουν τον επισκέπτη για την σημασία του μέρος.

Μέσα από τους μυκηναϊκούς τάφους της Βούντενης  έχουν εντοπιστεί σημαντικά ευρήματα. Η πρόσβαση του δεν είναι τόσο εύκολη, όμως φτιάχνεται ο δρόμος που θα δώσει άλλη δυναμική στο μέρος τουριστικά. Το ελπίζουμε τουλάχιστον.


Κάστρο Ρίου 

Βρίσκεται δίπλα από την Γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της Πάτρας που το επισκέπτονται αρκετοί τουρίστες. Έχει κατασκευαστεί το 1499 πάνω στα ερείπια του αρχαίου Ναού του Ποσειδώνα.

Στην μία πλευρά έχει μία πλατιά τάφρο που περιέχει θαλασσινό νερό, ενώ πάνω εκεί υπάρχουν δύο εξωτερικοί προμαχώνες που ενώνονται με το κυρίως κάστρο με πέτρινες γέφυρες. Ο χώρος χρησιμοποιείται τα καλοκαίρια για πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Ρωμαϊκό Ωδείο 

Τον χώρο τον έχετε επισκεφτεί και έχετε περάσει τουλάχιστον έξω από αυτόν αρκετές φορές. Αν είστε και λίγο φίλος του θεάτρου θα έχετε παρακολουθήσει και αρκετές παραστάσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι.

Ως εδώ καλά. Ξέρετε όμως την ιστορία του, έχετε ερευνήσει το μνημείο, έχετε μυρίσει τις πέτρες του; Μάλλον όχι. Είναι ευκαιρία να το ερευνήσετε. Πληροφοριακά και μόνο είναι ένα κτίσμα που δημιουργήθηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου (Pax Romana 27 π.χ. – 14 μ.χ). Προσοχή μόνο, μην ξεχαστείτε και σας κλειδώσει μέσα ο φύλακας, έχει συμβεί για αυτό το λέμε…


Άνω Πόλη 

Ξεκινώντας από το Κάστρο της Πάτρας και κατεβαίνοντας προς το κέντρο μέσα από τα στενά και τα σοκάκια της Άνω Πόλης, θα νομίζετε ότι είστε σε νησί. Τα σπιτάκια με τα χαγιάτια, οι αυλές με τις γλάστρες και πολλά ακόμα στοιχεία είναι που διαμορφώνουν μία από τις πιο γραφικές και όμορφες συνοικίες της πόλης που έχει σαν κεντρικό σημείο αναφοράς της το Κάστρο στο οποίο θα έχετε περάσει μια βόλτα νωρίτερα. 

Πάρτε μαζί σας και την φωτογραφική μηχανή, όπως και τόσοι τουρίστες που ανεβάζουν φωτογραφίες στο instagram. Εννοείτε θα βγάλετε και μία από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου, ένα από τα αγαπημένα σημεία των τουριστών, με θέα τον Πατραϊκό και το ηλιοβασίλεμα.


Σκάλες Αγίου Νικολάου