Το mural της Πάτρας που ακούμπησε τις καρδιές, τον πόνο και την ιστορία του λαού μας!

Πάτρα

Μια σειρά από murals έχουν δώσει ένα άλλο χρώμα και ένα άλλο ύφος στους τοίχους της Πάτρας, βάζοντας την τέχνη μέσα στην ζωή μας.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του Artwalk 3 της Πάτρας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Art In Progress, αφήνοντας έργα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα που θα μείνουν διαχρονικά και που το καθένα από αυτά περνάει το δικό του μήνυμα.

Όπως το έργο του Dimitris Taxis, στην οδό Λευκωσίας, εκεί κοντά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, που έχει κερδίσει τα βλέμματα των περαστικών και των κατοίκων, τόσο για την καλλιτεχνική του αρτιότητα, όσο και για το μήνυμα που περνάει.

Η τοιχογραφία αποτυπώνει μια κοπέλα που κρύβει το πρόσωπο της και έχει σκυμμένο το κεφάλι, έχοντας προφανώς ένα βουνό από προβλήματα για να αντιμετωπίσει μπροστά στην καθημερινότητα.

Η κοπέλα βάζει τα δύο της χέρια στο πρόσωπο, σε μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες που βλέπουμε στην ελληνική τέχνη ή φανταζόμαστε στην ποίηση και στην λογοτεχνία, μια εικόνα που πηγάζει μέσα από τα μοιρολόγια, τον θρήνο και όλα τα υπόλοιπα δράματα που έχει ζήσει αυτός ο λαός σε διάφορες ιστορικές περιόδους.

 

Όμως μέσα από αυτά ο λαός κατάφερε να μείνει όρθιος και να ορθώσει το ανάστημα του.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας περνάει η Artwalk 3 και μέσα από την αντιφατικότητα της σκυμένης κοπέλας που κρύβει το πρόσωπο της, έρχεται για να μπει στις καρδιές μας και να μας πει:

“Ψηλά το κεφάλι”. Έτσι και αλλιώς ότι και να πονάει τις ψυχές μας με μια τέτοια υπέροχη street art που θα υπάρχει από εδώ και στο εξής στην Πάτρα, τα μάτια θα μας προστάζουν να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι. Και αυτό είναι μία αρχή…