Αυτοψία της ThessNews στο ΑΠΘ – Εμπόριο ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των φοιτητών

Θεσσαλονίκη

H εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν κάνει βόλτα στο campus του ΑΠΘ είναι το λιγότερο τριτοκοσμική.

Τόσο εντός του Πανεπιστημίου, όπου δεν υπάρχει καθαρός τοίχος ή τουαλέτες από τα συνθήματα και τα graffiti, τα σπασμένα τζάμια και τις πόρτες, όσο και εκτός, όπου το εμπόριο ναρκωτικών είναι καθημερινή υπόθεση ακόμα και μέρα μεσημέρι.

Η ThessNews πραγματοποίησε αυτοψία στο ΑΠΘ μαζί με φοιτητές, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί κάθε μέρα στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της πόλης και ένα από τα κορυφαία των Βαλκανίων.

Οι φοιτητές φοβούνται. Γνωρίζουν τα άτομα και το πώς και πού γίνεται το εμπόριο ναρκωτικών και απλά εύχονται καθημερινά να μη στοχοποιηθούν ή να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η αυτοψία

Η αυτοψία ξεκινάει στις πέντε το απόγευμα μιας καθημερινής από την περιοχή του Παιδαγωγικού. Πολλά σημεία έχουν γίνει σκουπιδότοποι από τοξικομανείς, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές. Συνεχίζοντας προς το Πολυτεχνείο, λίγο πιο δίπλα από το κυλικείο, τρία άτομα φαίνεται πως είναι οι «dealers» (βαποράκια) εκείνης της πλευράς.

Περνάμε και μας κοιτάζουν συνεχώς: «μη κοιτάς», μας λέει ένας φοιτητής, εξηγώντας ότι αν τους κοιτάξεις, υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει σε πράξη που δεν περιμένεις, ακόμα και να σου επιτεθεί ζητώντας σου τον λόγο ή να σε περιμένει παρακάτω μαζί με συνεργούς του.

Παντού γκράφιτι, σχεδόν σε κάθε τοίχο στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ. Ίδιο σκηνικό και μέσα: δεν υπάρχει μέρος που να μην έχει γκράφιτι, ακόμη και στις τουαλέτες σε όλες τις πόρτες.

Σπάνε τα αμάξια

Η «βόλτα» μέσα στο ΑΠΘ συνεχίζεται και φτάνουμε προς τον δρόμο που οδηγεί στο ΑΧΕΠΑ, στα σημεία στάθμευσης των αυτοκινήτων. Σπασμένα γυαλιά παντού στον δρόμο. «Σπάνε τα τζάμια κάθε βράδυ για να κλέψουν», μας λέει ένας από τους φύλακες. Σχεδόν σε όλα τα σημεία που παρκάρουν, βρίσκονται σπασμένα τζάμια. «Πρόσεχε μην αφήσεις αντικείμενα ακάλυπτα στο αμάξι», συμβουλεύει ο φύλακας, που λέει ότι σχεδόν κάθε νύχτα συμβαίνει η ίδια ιστορία.

Καθημερινές οι κλοπές αυτοκινήτων σύμφωνα με φύλακα στο ΑΠΘ 

 

 

«Γκέτο» στην πλατεία Χημείου

Η πλατεία Χημείου και ο χώρος βόρειά της θεωρούνται τα μέρη που «δεν συνιστάται να περπατήσεις ποτέ μόνος». Περπατώντας μέσα από το πάρκο συναντάμε τρία άτομα, προφανώς αλλοδαπής καταγωγής, καθώς μιλούσαν άλλη γλώσσα. Ο ένας μάς κοιτάει από μακριά και κάνει νόημα και στους άλλους δύο να κοιτάξουν. Κατευθείαν τρία άτομα μας περνούν «ακτινογραφία» από πάνω μέχρι κάτω. Σε δευτερόλεπτα τους προσπερνάμε χωρίς να τους κοιτάξουμε στα μάτια, συνεχίζοντας τη διαδρομή μας.

Αμέσως μετά, εμφανίζονται από το πουθενά τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι, που ήταν σκόρπιοι δεξιά και αριστερά. «Ακόμα ένα μέρος των dealers», μας επισημαίνουν οι φοιτητές, εξηγώντας ότι το «prime time» (ώρες αιχμής)  τόσο των «dealers» όσο και των τοξικομανών είναι πλέον το μεσημέρι προς απόγευμα, σε αντίθεση με το παρελθόν, που ήταν το πρωί. Η πλατεία Χημείου με το εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι είναι ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος στο ΑΠΘ μας λένε οι φοιτητές.

Η πλατεία Χημείου με το εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι

 

Και συμπλοκές

Στον δρόμο προς τη βιβλιοθήκη βρίσκουμε οικογένειες Ρομά που ζουν στους χώρους του ΑΠΘ, ανάμεσά τους και Πακιστανοί-Αφγανοί που κάνουν «περιπολίες».

Ώρα 18:30 και στη βιβλιοθήκη, τόσο μέσα όσο και έξω, έχει τουλάχιστον 300 άτομα, ανάμεσά τους και άστεγοι, που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του κυλικείου χωρίς να ενοχλούν.

Μιλώντας με δύο φοιτήτριες για τα όσα έχουν ζήσει στο ΑΠΘ τους τελευταίους μήνες μάς λένε πως πολλές φορές έχουν σημειωθεί επεισόδια και συμπλοκές, κυρίως τοξικομανών που μαλώνουν μεταξύ τους, συνήθως για τη δόση.

H κρύπτη που χρησιμοποιείται για το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ των συμμοριών 

Η στιγμή της συναλλαγής

Λίγο πριν τις 19:00 εκτυλίχθηκε η πιο σοκαριστική στιγμή μπροστά στα μάτια όλων των φοιτητών. Ένας μάλλον τοξικομανής, περίπου 50 ετών, κρατώντας ένα σακουλάκι, πλησιάζει το πεζούλι έξω από τη βιβλιοθήκη, όπου κάθονται φοιτητές.

Σκύβει, κοιτάει δεξιά-αριστερά μήπως κάποιος τον παρακολουθεί, τοποθετεί το σακουλάκι σε μια αυτοσχέδια κρύπτη σαν φρεάτιο που βρίσκεται κάτω από το τοίχωμα και φεύγει ανέμελος.

Πέντε λεπτά αργότερα, δυο αλλοδαποί που έκαναν «περιπολία» στη βιβλιοθήκη πλησιάζουν την κρύπτη. Σκύβουν και βγάζουν το σακουλάκι, τοποθετώντας μέσα ένα άλλο, τη στιγμή που φοιτητές περνούν από δίπλα τους. Συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους και αφού τοποθετούν το σακουλάκι, αποχωρούν.

Μετά από δέκα λεπτά, επιστρέφει ο τοξικομανής και αρχίζει και ψάχνει την κρύπτη να βρει το «πράγμα». Το παίρνει και φεύγει «σαν κύριος», κοιτώντας αριστερά και δεξιά αν τον ακολουθεί κανένας.

Η μια από τις φοιτήτριες, που βλέπουν έντρομες το εμπόριο ναρκωτικών μπροστά στα μάτια δεκάδων φοιτητών, μας λέει ότι γίνεται συνέχεια αυτό. «Ζούμε ανάμεσά τους και ζούνε ανάμεσά μας», σχολιάζει και δείχνει παραδομένη στη σκληρή πραγματικότητα.

 

Αλλάζουν στέκι λόγω μετρό

Αρκετοί από τους τοξικομανείς που κυκλοφορούν στην πλευρά της Φιλοσοφικής, το απόγευμα αλλάζουν μεριά και πηγαίνουν προς το Πολυτεχνείο, όταν και τα συνεργεία του Μετρό έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους και το πεδίο είναι «ελεύθερο», όπως επισημαίνουν οι φοιτητές στην ThessNews.

Ένας από αυτούς θυμάται ότι ένα πρωινό που έδινε εξετάσεις πέτυχε μπροστά στα μάτια του εμπόριο ναρκωτικών. «Περίπου στις 07:00 το πρωί στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής, μπροστά στα μάτια φοιτητών που ήρθαν νωρίτερα γιατί έγραφαν μάθημα στις 08:00, πραγματοποιήθηκε το “deal” μεταξύ εμπόρου ναρκωτικών και χρήστη-βαποράκι», θυμάται. «Ένας άνδρας κρατούσε στα χέρια του μία μεγάλη σακούλα σούπερ μάρκετ, την οποία και έδωσε σε έναν άλλον άνδρα, ο οποίος είχε μαζί του δύο δεμένα σκυλιά για προστασία! Ο τελευταίος πήρε τη σακούλα που είχε το “πράγμα” μέσα και έφυγε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», καταγγέλλει στην ThessNews ο φοιτητής.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #109 (09/06/2018-10/06/2018)

Πηγή