Boutaris… Reloaded: Η επίθεση στον Λευκό Πύργο αλλάζει τα δεδομένα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Το νέο μανιφέστο της Πρωτοβουλίας για τις εκλογές του 2019

Η άγρια επίθεση που δέχτηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Λευκό Πύργο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, άλλαξε ραγδαία τα πολιτικά δεδομένα αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ξαφνικά, μέσα σε λίγα 48ωρα, αυτός που φάνταζε «τελειωμένος» και στα «σκοινιά» από απανωτές γκάφες και ολιγωρίες, «αναγεννήθηκε» και συσπειρώνει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις.

Δευτέρα απόγευμα, λίγο μετά τις τέσσερις. Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι γεμάτη. Από πολίτες, πολιτικούς και αυτοδιοικητικά πρόσωπα.  Το καθένα με τον δικό του συμβολισμό. Ο Γιάννης Μπουτάρης μπαίνει μέσα στην αίθουσα και καταχειροκροτείται. Πηγαίνει αργά αργά να κάτσει στη θέση του δημάρχου. Γύρω του τα φλας των φωτογράφων αστράφτουν. Όλες οι κάμερες τοπικών και πανελλαδικών μέσων είναι πάνω του. Ως φύση επικοινωνιακό πρόσωπο, δεν δίνει σημασία στα ΜΜΕ. Κάθεται, φτιάχνει την καρέκλα του, τοποθετεί σωστά το μικρόφωνό του και μετά σηκώνει το βλέμμα προς τους φωτογράφους.

Αμέσως μετά ο ένας μετά τον άλλον, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, πολιτικοί, κομματικά στελέχη περνούν από μπροστά του, κάνουν χειραψία μαζί του δείχνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους για την επίθεση που δέχθηκε. Φίλοι, αντίπαλοι και συνάδελφοι, όλοι στο πλευρό του.

Η  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ξεκινά εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλη φορά. Αντί ανάγνωσης θεμάτων της ημερησίας διάταξης, προβάλλεται βίντεο από τα γεγονότα στον Λευκό Πύργο. «The show must go on», όπως λέει και το γνωστό τραγούδι των Queen. Η επανεκκίνηση της Πρωτοβουλίας μόλις ξεκίνησε.

 

Το νέο αφήγημα

Γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Γιάννης Μπουτάρης ανεβαίνει στο βήμα. Και ξεδιπλώνει το νέο αφήγημα της Πρωτοβουλίας, που θα διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη χρονιά θητεία στο δημαρχιακό μέγαρο.

«Όπως σηκώθηκα προχθές όταν έπεσα κάτω, έτσι θα σηκωθώ ξανά. Και άλλες φορές έφτασα στον πάτο, αλλά ξανά προς τη δόξα τραβά» είπε με σθένος ο Γιάννης Μπουτάρης καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους.

Κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο: στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης». «Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι κάποιος άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός» συμπλήρωσε.

 

«Οργανωμένοι φασίστες»

«Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τους Πόντιους και την εκδήλωση Μνήμης. Είμαι σίγουρος ότι ήταν οργανωμένοι φασίστες. Και μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να σπάσει το απόστημα. Να εκλείψει επιτέλους αυτός ο φασισμός, κρυφός και φανερός. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, μπορεί κάλλιστα να μας καταψηφίσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Και να υπερψηφίσει αυτούς που θεωρεί ότι τον εκπροσωπούν καλύτερα. Στις εκλογές, όμως. Όχι με χειροδικία και λιντσάρισμα. Γιατί αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ζούγκλα» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

 

«Δεν πρόκειται να κάνω πίσω»

«Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, δεν με πτοούν ούτε οι ύβρεις ούτε οι επιθέσεις. Δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω σε όσα πιστεύω και θεωρώ καλά για την πόλη. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος, δεν θα επιτρέψω η Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή «το δικό μας και το δικό σας». Όσο είμαι εγώ δήμαρχος, θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων. Και στην προσπάθειά μας αυτή δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν θα φοβηθούμε. Κανέναν» κατέληξε κάνοντας σαφές ότι θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος.

 

Ο «ιδανικός εχθρός»

Πρόσωπα που γνωρίζουν τα αυτοδιοικητικά δρώμενα στον δήμο Θεσσαλονίκης τονίζουν στην ThessNews πως ο Γιάννης Μπουτάρης, ως βαθύτατα πολιτικό ον, ζει και αναπνέει για μεγάλες πολιτικές κόντρες. Και η υπόθεση «καταπολεμώ το τέρας του φασισμού» τού δίνει έναν ιδανικό «εχθρό», ώστε να αναγεννηθεί και να μπει ξανά ισχυρός στην προεκλογική εκστρατεία.

Παράλληλα, ό,τι έγινε στον Λευκό Πύργο το βράδυ του Σαββάτου έχει «παγώσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους, που σχολιάζουν στην εφημερίδα ότι επικοινωνιακά το «ξύλο» γέρνει την πλάστιγγα στη σύγκριση με τις «παγωμένες αλατιέρες».

Το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες θα στραφεί και στα εσωκομματικά της Πρωτοβουλίας και τη στάση που θα κρατήσουν πλέον οι Παν. Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης. Θα συνεχίσουν τις ζυμώσεις με αυτοδιοικητικά πρόσωπα για τον σχηματισμό πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου ή θα μετρήσουν διαφορετικά τα πράγματα στο προοδευτικό μέτωπο που επιχειρείται να δημιουργηθεί;

 

«Ο φασισμός ξέρουμε πού οδηγεί»

Μία μέρα μετά την καταδίκη των συλληφθέντων για την επίθεση εις βάρος του, ο Γιάννης Μπουτάρης επανήλθε με νέα δήλωση –μανιφέστο για την επόμενη μέρα.

«Η επίθεση εναντίον μου ήταν επίθεση εναντίον του καθενός από σας. Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου. Δυστυχώς στη χώρα μας, ειδικά την εποχή της κρίσης, η λαϊκή δυσαρέσκεια γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους ανθρώπους. Από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές και βίαιες συμπεριφορές στο όνομα, υποτίθεται, της αγανάκτησης του κόσμου. Το σχέδιό τους αυτό το προάγουν με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό μοντέλο. Αυτό του φασισμού.  Και ο φασισμός ξέρουμε πού οδηγεί» αναφέρει αρχικά.

«Είναι υποχρέωσή μας το γεγονός αυτό να το αναδείξουμε. Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε. Καλώ τις αρχές να συνεχίσουν το έργο τους και να φτάσουν όχι μόνο στα ‘στρατιωτάκια’ που εκτελούν πράξεις, όπως η προχθεσινή» επισημαίνει.

«Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια» καταλήγει, κάνοντας για ακόμη μια φορά γνωστές τις προθέσεις του.

Από το φύλλο της THESSNEWS #107(26/05/2018-27/05/2018)

Πηγή