Πρεμιέρα για μια διαφορετική λαϊκή αγορά στην οδό Καυτανζόγλου (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Θεσσαλονίκη

Την πρώτη πρότυπη λαϊκή που λειτουργεί στην οδό Καυτανζόγλου παρουσίασαν σήμερα σε κοινή τους συνέντευξη τύπου στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πλαισιωμένοι από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Γιουτίκα και τον εντεταλμένο σύμβουλο για ζητήματα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Λάζαρο Ζαχαριάδη.

Η πρότυπη λαϊκή είναι ευθυγραμμισμένη, οριοθετημένη και αριθμημένη έτσι ώστε ο κάθε πωλητής να έχει συγκεκριμένη θέση στα μέτρα που του αναλογούν έτσι ώστε να μην επικρατεί αναρχία στους πάγκους και να υπάρχει άνετη μετακίνηση των καταναλωτών. Ο κάθε πάγκος διαθέτει ξεχωριστή σήμανση έτσι ώστε ο καταναλωτής να διακρίνει ποιοι είναι οι παραγωγοί και ποιοι είναι οι έμποροι. Επίσης ανά δύο πάγκους έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι για τα βιοαπόβλητα ενώ έχουν τοποθετηθεί και χημικές τουαλέτες.

Έχει παραχωρηθεί ακόμη ρεύμα για να αποφεύγεται η χρήση γεννητριών που προκαλούν ηχορύπανση και νερό. Σημαντική είναι ακόμη η παρέμβαση με ειδικό μηχάνημα για την απομάκρυνση των μεταχειρισμένων συσκευασιών από φελιζόλ.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι στόχος είναι οι προδιαγραφές της πρότυπης λαϊκής να εφαρμοστούν σταδιακά στις 92 λαϊκές του νομού Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε οι αλλαγές γίνονται με στόχο την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ενός παραδοσιακού θεσμού προς όφελος των πωλητών και των καταναλωτών. Εξήρε την καλή συνεργασία στον τομέα αυτό με τον δήμο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για όσα θέλουμε να πετύχουμε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε την πρότυπη λαϊκή ως μια πολύ σημαντική προσπάθεια και έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία δήμου και περιφέρειας. Ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα όπως το παρκινγκ για τους πωλητές και εξετάζονται λύσεις. Επισήμανε ότι οι λαϊκέ αγορές είναι σημαντικά εργαλεία για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού και ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια εξετάζεται μια πιθανή ανακατανομή των λαϊκών αγορών.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά ο κ. Τζιζικώστας συνοδευόμενος από τους κ.κ Γιουτίκα και Ζαχαριάδη έκανε βόλτα στη λαϊκή όπου συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές βγάζοντας μάλιστα και… σέλφι.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας κάλεσε πωλητές και καταναλωτές να αγκαλιάσουν την πρόταση της πρότυπης λαϊκής αγοράς. Σημείωσε ότι με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις βοηθούνται οι νόμιμοι πωλητές και διευκολύνεται το έργο των ελεγκτών για το παραεμπόριο.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Λάζαρος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι ο Δήμος στήριξε από την πρώτη στιγμή της πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Ανακοίνωσε πως ο δήμος σε συνεργασία με τις ΠΑΕ της πόλης θα ξεκινήσει πρόγραμμα αποκομιδής φελιζόλ από τα γήπεδα, με την πρώτη επαφή να έχει ήδη γίνει με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Πηγή