«Βουνά» ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη-Επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο ελέγχων που διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της ίδιας Διεύθυνσης και κλιμακίου υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα έπειτα από τη διακρίβωση παραβάσεων που αφορούν στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τρείς άνδρες 31, 38, 68 και μια 59χρονη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, για παραβάσεις του Νόμου «Περί προστασίας του περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 και 31Μαΐου, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι σε επιχείρηση εμπορίας μετάλλων (σκραπ), ιδιοκτησίας των δύο πρώτων, αποθηκεύονταν απόβλητα διαφόρων ειδών (λέβητες φυσικού αερίου – πετρελαίου, κλιματιστικές μονάδες, ψυγεία, πλυντήρια, κουφώματα αλουμινίου, εξαρτήματα αυτοκινήτων, βιομηχανικά απόβλητα, κλειστά κοντέινερ που περιείχαν απόβλητα ηλεκτρικού – ηεκτρονικού εξοπλισμού κ.α.), τα οποία είχαν εναποτεθεί σε μη τσιμεντοστρωμένο – μη στεγανοποιημένο δάπεδο και δεν υπήρχε σύστημα συλλογής και διαχείρισης των απορροών τους.

Ακόμα, σε επιχείρηση αποθήκευσης παλαιών μετάλλων υπήρχαν στερεά απόβλητα (παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μεταλλικά κουφώματα, μεταλλικές μπανιέρες, διάφορα μεταλλικά σίδερα, σωλήνες και ντουλάπες, παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.), κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επίσης, σε επιχείρηση ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων, που λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνη η 59χρονη, εκτελούνταν εργασίες διάλυσης και αποσυναρμολόγησης μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Επιπλέον, στο μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης δεν υπήρχε στεγανό δάπεδο και στερούταν δικτύου συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, ενώ εντοπίστηκαν διάφορα στερεά απόβλητα (κουφώματα, κλιματιστικά, ψυγεία, βιομηχανικά απόβλητα, ελαστικά κ.α.), δεξαμενή πετρελαίου, λιπαντήριο οχημάτων, και κλειστά κοντέινερ με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Όπως διαπιστώθηκε ακόμα, στην παραπάνω εγκατάσταση βρέθηκε μηχανολογικός εξοπλισμός (γερανοφόρα και μηχανή απογύμνωσης καλωδίων), χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Πηγή