Το 2019 σε λειτουργία το αποτεφρωτήριο στην Θεσσαλονίκη – Το «λίφτινγκ» στα Κοιμητήρια στην Θέρμη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ειδήσεις Θεσσαλονίκη Τοπική Επικαιρότητα

Σειρά σημαντικών επεμβάσεων “λίφτινγκ” στα Κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» στην Θέρμη παρουσίασαν στους δημοσιογράφους οι Γ. Μπουτάρης και Αθ. Παππάς.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έδωσαν και τα επόμενα βήματα του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου το οποίο τελικά θα χωροθετηθεί σε έκταση των Κοιμητηρίων. Μετά την έκδοση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου από τον δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται η σχετική έγκριση από τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη στα όρια του οποίου είναι το οικόπεδο, θα ακολουθήσει η έκδοση σχετικού ΦΕΚ, αρχές του Σεπτεμβρίου του 2018 να εγκριθεί, τέλη του χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες του και το πρώτο εξάμηνο του 2019 να τεθεί σε λειτουργία και να γίνουν οι πρώτες αποτεφρώσεις.

«Το αποτεφρωτήριο είναι ένα κομμάτι του κοιμητηρίου. Η διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά. Απομένει τώρα να γίνει το γενικό ρυμοτομικό, το οποίο εκτιμούμε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει περάσει όλες τις διαδικασίες που είναι άπειρες. Ελπίζω ότι εάν ολοκληρωθεί να βγει το ΦΕΚ, το τελικό χαρτί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Παράλληλα, γίνεται και η μελέτη για το κτιριακό και τις εγκαταστάσεις και ελπίζω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχουμε τις πρώτες αποτεφρώσεις» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γ. Μπουτάρης.

 

 

Οι παρεμβάσεις στα Κοιμητήρια

Επεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και βελτίωσης της λειτουργικότητας σε κτιριακές υποδομές και δομικές κατασκευές των κοιμητηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης “Αναστάσεως του Κυρίου”.

Οι εργασίες κινούνται σε τέσσερις φάσεις ώστε να αποτελέσει παρελθόν η “απελπιστική εικόνα του παρελθόντος” όπως είπε ο Θ. Παππάς καθώς ο χώρος δεν είχε μέχρι πρότινος ούτε οικοδομικές άδειες. Στον χώρο των περίπου 700 στρεμμάτων όπου υπάρχουν 14.000 τάφοι σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιμητήρια των Βαλκανίων.

Οι επεμβάσεις στα κτήρια με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, η εργολαβία ύψους 2.2 εκ ευρώ για βιοκλιματικές εργασίες (ύδρευση, αποχέτευση, πράσινο κλπ), ο περιμετρικός φωτισμός ύψους 700.000 και τέλος η έκδοση αδειών, οι πολεοδομικές εκκρεμότητες και το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο.

«Στα νεκροταφεία ξεκίνησε συστηματική δουλειά εδώ και δυο χρόνια, έγινε πλήρης ανάπλαση και αναμόρφωση του χώρου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Στην τελική φάση είναι το έργο ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων των κοιμητηρίων. Είναι ένα έργο περίπου 750.000 ευρώ. Στην επόμενη διετία θα φτιάξουμε νέες δομές. Θα φτιάξουμε τα όμβρια ύδατα, ανακατασκευή του δικτύου του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου με νέες φυτεύσεις και να είναι επιβλητικά τα κοιμητήρια» πρόσθεσε από τη μεριά του ο Θ. Παππάς.

 

 

Έτοιμα τα πεζοδρόμια στην ΠΚΜ

Παράλληλα οι Γ. Μπουτάρης και Θ. Παππάς επιθεώρησαν τα έργα έξω από το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών 26ης Οκτωβρίου, Κωλέττη, Ανδρέου Γεωργίου και Κεφαλληνίας.

«Διαμορφώθηκε το πεζοδρόμιο γύρω από το κτίριο της Περιφέρειας, έργο περίπου 300.000 ευρώ, απομένουν οι δενδροφυτεύσεις. Αυτό δεν ήταν υποχρέωση του δήμου να γίνει, ήταν υποχρέωση -σύμφωνα με το νόμο- του ιδιοκτήτη. Δεν έγινε, όταν ξεκίνησε και τελείωσε το κτίριο, προφανώς δεν είχε συμπεριληφθεί από τον εργολάβο στις καταστάσεις. Έπρεπε να επιβαρύνει την κατασκευή και όχι τον δήμο Θεσσαλονίκης. Αλλά στην καλή σχέση που έχουμε  με την περιφέρεια το κάναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουτάρης.

 

 

Πηγή