7 περιφορές Επιταφίων στην Πάτρα που μας βάζουν στο κλίμα της ημέρας

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Η περιφορά του Επιταφίου είναι η κορύφωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα θρησκευτικό δρώμενο που έχει το δικό του τελετουργικό και κινείται στο ύφος της της Μεγάλης Παρασκευής, σε ένα πνεύμα κατάνυξης, δέους, πίστης και πολλές φορές συγκίνησης για το μαρτύριο του Χριστού.

Η κάθε ενορία της Πάτρας έχει την δική της περιφορά που περιλαμβάνει μια ξεχωριστή διαδρομή στις γειτονιές, στις συνοικίες, στα προάστια, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Επιλέξαμε ορισμένες ενορίες της Πάτρας όπου το να πάρεις μέρος στην περιφορά του Επιταφίου είναι μία θρησκευτική εμπειρία από μόνη της.

Απόστολος Παύλος

Το τελετουργικό της ενορίας και ιδιαίτερα της περιφοράς του Επιταφίου είναι αρκετά αυστηρό. Θυμίζει όμως κάτι από το Άγιο Όρος αφού η προσήλωση και η κατάνυξη των πιστών ειναι δεδομένη, ενώ η διαδρομή αρκετά μεγάλη ξεκινώντας από μπροστά από το Σκαγιοπούλειο, περνώντας από την πλατεία Βουδ, φτάνοντας κάτω από τα Ψηλαλώνια.

Αγίου Κωνσταντίνου

Η περιφορά του Επιταφίου στη συγκεκριμένη ενορία είναι συνηφασμένη με την συνοικία της Αγυιάς, εκεί που τα νυχτολούλουδα και τα γιασεμιά μοσχοβολούν στα μπαλκόνια, την λιτανεία να περνά από τα στενά σοκάκια μιας γειτονιάς που έτσι και αλλιώς έχει το δικό της χρώμα.

Αγία Φωτεινή

Η εκκλησία που έχει ταυτιστεί στην συνείδηση των πατρινών με την γραφική και όμορφη συνοικία των Προσφυγικών. Η περιφορά του Επιταφίου περνάει από τα στενά της γειτονιάς και όλος ο τόπος μυρίζει αγιόκλημα, λιβάνι και θειάφι. Τα Προσφυγικά έχουν κάτι το ξεχωριστό και μας αρέσουν.

Άγιοι Ανάργυροι

Μια μικρή εκκλησίτσα στο κέντρο της Πάτρας που όμως έχουν αγαπήσει όσοι ζουν στην γύρω περιοχή και την επιλέγουν για την ταπεινότητα και την γραφικότητα της. Η περιφορά του Επιταφίου στους Αγίους Αναργύρους περνάει από κεντρικούς και συνοικιακούς δρόμους, ανάμεσα στα φωτισμένα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών.

 

7 περιφορές Επιταφίων στην Πάτρα που μας βάζουν στο κλίμα της ημέρας

Άγιος Νικόλαος

Η εκκλησία βρίσκεται έτσι και αλλιώς σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της Πάτρας, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου που ενώνουν την άνω με την κάτω πόλη. Ο Επιτάφιος περνάει από τους γύρω δρόμους, περνά και από τα σκαλάκια και σαν τον φωτίζουν τα άστρα του ουρανού, παίρνει φως και όλα γύρω γίνονται άγια.

Άγιος Ανδρέας Εγλυκάδας

Μια ακόμα ενορία που είναι ταυτισμένη με μια όμορφη συνοικία της Πάτρας. Πλέον μέλη του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να πετούν στον ουρανό φαναράκια με ευχές που δίνουν ένα ξεχωριστό ύφος στην διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου, φωτίζοντας τον από ψηλά.

Παντοκράτορας

Είναι η ενορία που περιφέρει τον Επιτάφιο της στα γραφικά σοκάκια της Άνω πόλης, στο Τάσι, στα γύρω στενά, φτάνοντας τον να περνά μπρος από Κάστρο της Πάτρας. Αυτό από μόνο του δίνει κάτι ξεχωριστό στην όλη διαδρομή του Επιταφίου και είναι κάτι που αξίζει να ζήσει κάποιος από κοντά. Και κυρίως να νιώσει και να αισθανθεί.

 

7 περιφορές Επιταφίων στην Πάτρα που μας βάζουν στο κλίμα της ημέρας