Αντώνης Φώσκολος: Το 2020 μπορεί να έχουμε γεώτρηση κάτω από την Κρήτη

Το 2022 μπορεί να έχουμε πρώτη παραγωγή”

Στον τεράστιο πλούτο κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχει στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

“Το 2020 μπορεί να έχουμε γεώτρηση κάτω από την Κρήτη από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους και το 2022 να έχουμε πρώτη παραγωγή. Δηλαδή, να αρχίσουμε να παράγουμε προς την Ευρώπη πολύ πιο γρήγορα από ότι θα βγει από την Κύπρο”, είπε ο καθηγητής αναφερόμενος στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης.

Αντώνης Φώσκολος: Το 2020 μπορεί να έχουμε γεώτρηση κάτω από την Κρήτη

Σχετικά με το πεδίο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ο κ. Φώσκολος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “είναι 16 πεδία και ξέρουμε πού είναι. Η Total, τα ΕΛΠΕ και η ExxonMobil θα διαθέσουν 12 δισ. για να ανακαλύψουν τα κοιτάσματα, τις τοποθεσίες. Αυτά είναι πολλά χρήματα, κάθε γεώτρηση στοιχίζει 100 εκατ. αυτοί πάνε για περισσότερες από 50 γεωτρήσεις. 

Για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει αυτές οι εταιρείες να δαπανήσουν περίπου 60 δισ., αυτά τα χρήματα μόνο μεγάλες εταιρείες μπορούν να τα διαθέσου. Αυτά τα 60 δισ. είναι που θα σώσουν την Ελλάδα” και πρόσθεσε ότι “με αυτό πλέον δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης”.

Πηγή