ΑΟΖ και υποδομές στο 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Η διοργάνωση γίνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και με επίκεντρο τις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας στην Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή.

Το Συνέδριο με ώρα προσέλευσης 16:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Πασιφάη του ξενοδοχείου  «Ατλαντίς» και η έναρξη των εργασιών θα γίνει με χαιρετισμούς των επισήμων στις 17:15. Οι εισηγήσεις που ακολουθούν επικεντρώνονται σε δύο κατευθύνσεις:

α) Οι ενεργειακές εξελίξεις στον τομέα της ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο

β) Οι ενεργειακές υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη, όπως δίκτυο φυσικού αερίου, πράσινη ενέργεια κ.α.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα πιο κάτω

 

Σε μία περίοδο όπου η νοτιοανατολική μεσόγειος έχει πάρει «φωτιά» από τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις, το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 στο Ηράκλειο, φαντάζει περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν οι ενεργειακές εξελίξεις στον τομέα της ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο, ένας τομέας ιδιαίτερα κρίσιμος για το μέλλον και της Κρήτης, καθώς εταιρείες – κολοσσοί στον τομέα της έρευνας και της διαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο νησί μας.

Παράλληλα, θα γίνει εκτενής αναφορά στις ενεργειακές υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη, όπως δίκτυο φυσικού αερίου, πράσινη ενέργεια κ.α.

Στο συνέδριο, το οποίο θα ξεκινήσει στις 16:30 στο ξενοδοχείο Atlantis, συμμετέχουν κορυφαίοι ομιλητές και συγκεκριμένα:
-Φώσκολος Αντώνης: Ομότιμος Επιστημονικός Ερευνητής της καναδικής Κυβέρνησης. Ομότιμος καθηγητής, τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
-Μπασιάς Ιωάννης: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ
– Γρηγορίου Ιωάννης: Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛΠΕ Α.Ε.
– Μανιάτης Γιάννης: Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, π. Υπουργός.
– Μπελαλίδης Θάνος: Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Σύμβουλος υλοποίησης ενεργειών Ενημέρωσης και Συμμετοχής του κοινού, EuroAsia Interconnector.
– Κονοφάγος Ηλίας: Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.A. (www.FlowEnergy.gr).
– Λυγερός Νίκος: Στρατηγικός Σύμβουλος

Στο Συνέδριο θα συμμετέχει και η κοινοπραξία ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ, ενώ η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Το Συνέδριο με ώρα προσέλευσης 16:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Πασιφάη του ξενοδοχείου  «Ατλαντίς» και η έναρξη των εργασιών θα γίνει με χαιρετισμούς των επισήμων στις 17:15. Οι εισηγήσεις που ακολουθούν επικεντρώνονται σε δύο κατευθύνσεις:

α) Οι ενεργειακές εξελίξεις στον τομέα της ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο

β) Οι ενεργειακές υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη, όπως δίκτυο φυσικού αερίου, πράσινη ενέργεια κ.α.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:15 Έναρξη Χαιρετισμοί

– Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Σεβασμιώτατο κ.κ. Ειρηναίο

– Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη – Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας – Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκο Καλογερή – Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ηρακλείου Πέτρο Ινιωτάκη – Δ/ντή Μεταπτυχιακού Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκο Πασαδάκη – Πρόεδρο Εθελοντικής Ομάδας ΔΡΩ Στέφανο Καργάκη – Γενικό Διευθυντή ΚΕΝ Γιάννη Κουναλάκη

17:45

Μανιάτης Γιάννης  – Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, π. Υπουργός. «Ο νέος ρόλος της Κρήτης στο μεταλλασσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου»

18:05

Μπελαλίδης Θάνος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής

Σύμβουλος υλοποίησης ενεργειών Ενημέρωσης και Συμμετοχής του κοινού, EuroAsia Interconnector.

«Το Ευρωπαϊκό έργο EuroAsia Interconnector και τα οφέλη της υλοποίησής του»

18:25

Μπασιάς Γιάννης– Πρόεδρος  και Διευθύνον Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

«Ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου χώρου νότια και δυτικά της Κρήτης»

18:45

Κωνοφάγος Ηλίας – Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.A.

« Ο υποθαλάσσιος ασβεστόλιθος θα καθορίσει το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας»

19:05

Φώσκολος Αντώνης – Ομότιμος Επιστημονικός Ερευνητής της καναδικής Κυβέρνησης. Ομότιμος καθηγητής τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Η σημασία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στο δυτικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου»

19:25

Γρηγορίου Ιωάννης – Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.«Ερευνώντας την Ελλάδα για υδρογονάνθρακες. Η εμπειρία, οι απόψεις και οι στόχοι της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»

19:45

Λυγερός Νίκος – Στρατηγικός Σύμβουλος.

«ΑΟΖ, διεθνείς συμμαχίες και ελληνική υψηλή στρατηγική»

 

Συντονιστής: Σαχίνης Γιώργος, Δημοσιογράφος

Δευτερολογία: 20:05 – 20:20 Ερωτήσεις: 20:20 – 21:00

 

Υπεύθυνος Οργάνωσης & Επικοινωνίας: Βεϊσάκης Στέλιος, Μέλος SPE & EETEM

6976966274