Μπορεί η Κρήτη να καταστεί κορυφαίος ενεργειακός κόμβος στην Αν. Μεσόγειο;

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης και οι δυνατότητες να καταστεί το νησί κορυφαίος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο «στόχαστρο» του 3ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνέδριου.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το κατά πόσον η Κρήτη μπορεί να καταστεί κορυφαίος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλα οφέλη τόσο για το νησί όσο και για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το Σάββατο 24 Μαρτίου με την συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας, Αρχών, Βουλευτών, Περιφέρειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερευνητών, πανεπιστημιακών, διευθυντικών στελεχών του τομέα ενέργειας, φορέων, πολιτών.

Η Κρήτη και η Κύπρος, όπως επίσης επισημάνθηκε από ομιλητές μπορούν να καλύψουν ενεργειακά όλη την Ευρώπη, αλλά και να τονώσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ για τα ζητήματα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο από την Τουρκία στα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου οι ομιλητές επέκριναν την στάση της Τουρκίας και τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι τοπικό αλλά της Ευρώπης -Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε θέση.

Η διοργάνωση έγινε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και με επίκεντρο τις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας στην Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα Πασιφάη του ξενοδοχείου «Ατλαντίς».

Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν σε δύο κατευθύνσεις:

α) Οι ενεργειακές εξελίξεις στον τομέα της ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο

β) Οι ενεργειακές υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη, όπως δίκτυο φυσικού αερίου, πράσινη ενέργεια κ.α.

Στο συνέδριο χαιρετισμό εκ μέρους των οργανωτών απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης, ο υπεύθυνος οργάνωσης και Επικοινωνίας Στέλιος Βεϊσάκης μέλος SPE & EETEM οι οποίοι και καλωσόρισαν τους ομιλητές, τους συνέδρους και όλους τους παρευρισκόμενους.

Επίσης χαιρετισμοί και παρεμβάσεις έγιναν από τον Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας – Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκο Καλογερή, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ηρακλείου Πέτρο Ινιωτάκη, τον Δ/ντή Μεταπτυχιακού Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκο Πασαδάκη, τον Πρόεδρο Εθελοντικής Ομάδας ΔΡΩ Στέφανο Καργάκη – Γενικό Διευθυντή ΚΕΝ Γιάννη Κουναλάκη.

Ομιλητές που οι τοποθετήσεις τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι:

  • Μανιάτης Γιάννης – Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, π. Υπουργός. «Ο νέος ρόλος της Κρήτης στο μεταλλασσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου
  • Μπελαλίδης Θάνος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Σύμβουλος υλοποίησης ενεργειών Ενημέρωσης και Συμμετοχής του κοινού, EuroAsia Interconnector. «Το Ευρωπαϊκό έργο EuroAsia Interconnector και τα οφέλη της υλοποίησής του»
  • Μπασιάς Γιάννης– Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). «Ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου χώρου νότια και δυτικά της Κρήτης
  • Κωνοφάγος Ηλίας – Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.A. «Ο υποθαλάσσιος ασβεστόλιθος θα καθορίσει το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας
  • Φώσκολος Αντώνης – Ομότιμος Επιστημονικός Ερευνητής της καναδικής Κυβέρνησης. Ομότιμος καθηγητής τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Η σημασία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στο δυτικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου
  • Γρηγορίου Ιωάννης – Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. «Ερευνώντας την Ελλάδα για υδρογονάνθρακες. Η εμπειρία, οι απόψεις και οι στόχοι της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • Λυγερός Νίκος – Στρατηγικός Σύμβουλος. «ΑΟΖ, διεθνείς συμμαχίες και ελληνική υψηλή στρατηγική»

    Στο τέλος ακολούθησε διάλογος, ενώ συντονιστής του συνεδρίου ήταν  ο δημοσιογράφος της ΚΡΗΤΗ TV Γιώργος Σαχίνης

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε τον πρωτοποριακό γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης στο τομέα της Ενέργειας, της οικονομίας και αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται -ως ενεργειακός κόμβος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο-τόσο με την ηλεκτρική διασύνδεση, τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής κλείνοντας την τοποθέτηση του τόνισε ότι όλες οι εξαιρετικές προοπτικές που διαφαίνονται για την Περιφέρεια μας που αναμένεται να την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο το νησί μας με πολλαπλά οφέλη και που παράλληλα θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, κ.α

Πηγή