Χίλια Μπράβο!Κρητικός Φοιτητής ετών… 91 με καρδιά εφήβου

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Ο κ. Μιχάλης Φανουράκης είναι ένας φοιτητής ετών… 91.

Τα τελευταία πέντε χρόνια αποφάσισε να σπουδάσει, ξεκινώντας από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και κυνηγώντας την αγάπη του για τη γνώση που ποτέ δεν την είχε αφήσει, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν ευνοούσαν.

Όπως λέει ο ίδιος, «η παιδεία ανοίγει ορίζοντες πνευματικούς στον άνθρωπο. Σε οποιαδήποτε ηλικία και να είναι. Ξέρετε πόσο καλό μου κάνει σε μένα αυτό το πράγμα, έναν άνθρωπο 91 ετών, το να έρχομαι και να κάθομαι δίπλα μ’ ένα νεαρό άνθρωπο και να κουβεντιάζουμε;».

Ο κ. Μιχάλης δε σταμάτησε όμως εκεί, στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, αφού η δίψα του για μάθηση είναι ακόρεστη.

Η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV και η εκπομπή «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» τον συνάντησε λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χερσονήσου. Συζητήσαμε για το πώς μπήκε το «μικρόβιο» της μάθησης μέσα του και γιατί επέλεξε να παρακολουθεί μαθήματα και στο Δήμο Χερσονήσου.

Τα μαθήματα που κάνει στη Χερσόνησο είναι γενικής παιδείας όπως μας ενημερώνει. Στη συνέχεια, ο κάθε σπουδαστής επιλέγει τον τομέα που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Ο κ. Μιχάλης θυμάται και γελάει όταν κάποια χρόνια πριν, έψαχνε το πανεπιστήμιο στο κέντρο του Ηρακλείου. Ανάμεικτα ήταν και τα συναισθήματά του όταν μπήκε για πρώτη φορά στην αίθουσα διδασκαλίας.

Από πολύ μικρή ηλικία ο κ. Μιχάλης μπήκε στα χωράφια, ήθελε όμως να φοιτήσει σε σχολείο, επιθυμία που εμπόδισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτή η περίοδος της ιστορίας είναι και το μελανό κομμάτι στην πορεία του προς τη γνώση.

Τα χρόνια πέρασαν, ο πόλεμος τελείωσε, εκείνος ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Θεσσαλονίκη, έμαθε να διαβάζει καλά και από τότε, ποτέ δε σταμάτησε να μελετά ό,τι έπεφτε στα χέρια του. Από εφημερίδα μέχρι βιβλία, κυρίως ιστορικά, όπως τονίζει ο ίδιος.

Στο Ηράκλειο συνάντησε και παντρεύτηκε την αγαπημένη του Αθηνά που από τότε στέκεται δίπλα του σε κάθε απόφαση κι αν πάρει, ακόμα και σ΄ αυτή των σπουδών.

Δείτε την παρουσία του κ. Μιχάλη Φανουράκη στην εκπομπή «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ», μαζί με την κ. Δέσποινα Πλευράκη, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Χερσονήσου:

Πηγή