«Έρχονται» 220 πολυπόθητες προσλήψεις στην Κρήτη

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Η κατανομή των πολυπόθητων θέσεων στο νησί

Προσλήψεις 220 για εργασία διάρκειας 8 μηνών έρχονται προσεχώς στην Κρήτη μέσω του γνωστού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο “επεκτείνεται” τώρα και στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας!

Πρόκειται για 220 δασοπυροσβέστες.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, έως τις 15 Απριλίου θα έχει κοινοποιηθεί η δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία 5.066 νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά, μέσω ενός ειδικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που σχεδίασαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος, με στόχο αφενός την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, και αφετέρου την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και συνάμα στην ενίσχυση της αντιπυρικής “θωράκισης” της χώρας, με την Κρήτη πάντως να μοιάζει ομολογουμένως κάπως “ριγμένη”. Παρά το γεγονός ότι το νησί μας βρίσκεται σε υψηλή ζώνη κινδύνου και υποφέρει κάθε χρόνο από πυρκαγιές, εντούτοις στην Κρήτη αναλογεί μόλις το 4,3% του συνόλου των θέσεων, δηλαδή μόλις 220 από τις 5.066 θέσεις απασχόλησης που θα ανοίξουν πανελλαδικά.

Η κατανομή των θέσεων

Ειδικότερα, η κατανομή των 220 θέσεων σε τοπικό επίπεδο και τα αντίστοιχα ποσοστά επί του συνόλου των θέσεων ανά τη χώρα έχουν ως εξής: νομός Ηρακλείου 54 θέσεις – ποσοστό 1,1%, ν. Λασιθίου 49 θέσεις – ποσοστό 1%, ν. Ρεθύμνου 47 θέσεις – ποσοστό 0,9% και ν. Χανίων 70 θέσεις – ποσοστό 1,4%.

Το νέο πρόγραμμα παρουσίασαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος. Το “Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών” σχεδίασαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος, με στόχους αφενός μεν την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, αφετέρου δε την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα Δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
Εκτός από την απασχόληση των ανέργων, το πρόγραμμα, όπως τόνισαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί, σχεδιάστηκε με σκοπό να αφήσει “καθαρό” κοινωνικό αποτύπωμα:

α) Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (π.χ. καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.

β) Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος, με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές Αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.

Πηγή