Έρχονται… λασποβροχές στην Πάτρα- Οι τάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα- Αναλυτική πρόγνωση

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Βαρομετρικό χαμηλό το οποίο έχει σχηματιστεί στο ύψος της δυτικής Μεσογείου-κοντά στις ακτές της Αφρικής-κινείται ήδη ανατολικά εντός αυτής (της Μεσογείου). Μια κίνηση θα έχει μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, ως αποτέλεσμα, την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας, καθώς και την πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της ταυτόχρονης μεταφοράς θερμών αερίων μαζών.

ecmwf z500 mslp eu 2 1 copy

Πηγή κάτωθι χάρτη: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

dust 19

 

Το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού αυτού θα διέλθει κατά την διάρκεια της Κυριακής πάνω από την Ελλάδα, οδηγώντας στην εκδήλωση λασποβροχών.

Όμως από το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται οι άνεμοι να στραφούν από νότιους-νοτιοανατολικούς σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς.

Ως απόρροια αυτής της εξέλιξης η Σαχαριανή σκόνη θα αποχωρήσει, ενώ η στροφή αυτή των ανέμων, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ενδεχομένως να αποτελέσει προπομπό της έλευσης ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο προερχόμενο από κυκλογένεση στην περιοχή της Αδριατικής θάλασσας πιθανόν να κινηθεί προς την Ελλάδα και να προκαλέσει την εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και δευτερευόντως στα νησιά του ανατολικού Αιγαιου.

ecmwf z500 mslp eu 4 1

Πιο αναλυτικά:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σάββατο 17/3: Νεφελώδης καιρός σε όλα τα δυτικά, με έντονη την παρουσία αφρικανικής σκόνης, η οποία θα έχει ως απότοκο την επικράτηση θολούρας στην ατμόσφαιρα. Ενδεχόμενο τοπικών λασποβροχών στα παράκτια της Ηπείρου τις πρωϊνές ώρες και τις βραδυνές ώρες σε όλη την δυτική-βορειοδυτική χώρα (Ήπειρος-Δυτική Στερεά-Κεντρικό κ’ Βόρειο Ιόνιο). Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.Θα ανέλθει ως προς τις μέγιστες τιμές της στους 23-25oC, Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν στην δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο (Ηλεία-Αχαία) και στην δυτική Στερεά (Αιτ/νια).Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι-νοτιοαντολικοί στα 7-8bf.

Κυριακή 18/3: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ”εμπλουτισμένες”, αρχικά, με την προϋπάρχουσα, στην τροπόσφαιρα, αφρικανική σκόνη. Πρόσκαιρη βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι το βράδυ. Ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση, ανερχόμενος ως προς τις μέγιστες τιμές του στους 15-17oC κατά Μ.Ο., ενώ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά νότοι-νοτιοανατολικοί στα 4-5bf στρεφόμενοι γρήγορα μέσα στις πρωϊνές ώρες σε δυτικούς με την ανάλογη ένταση. Τις βραδυνές ώρες θα αποκτήσουν νοτιοδυτική συνιστώσα χωρίς και πάλι να μεταβάλλεται η έντασή τους.

Δευτέρα 19/3: Ιδιαίτερα άστατος καιρός, ήδη από την εκκίνηση του 24ώρου με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά-βορειοδυτικά και κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και στην υπόλοιπη δυτική επικράτεια.Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση με τους ανέμους να πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί στα 5-6bf.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Σάββατο 17/3: Νεφελώδης ουρανός στην πόλη με έντονη παρουσία αφρικανικής σκόνης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-25oC, πιθανόν τοπικά και 26oC με την επικράτηση νότιων-νοτιοανατολικών ανέμων στα 5-6bf. Σε υπήνεμες περιοχές πλησίον του Παναχαϊκού όρους οι ριπές του δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τα 7-8bf,

Κυριακή 18/3: Νεφώσεις με βροχές και παροδικές καταιγίδες με βελτίωση του καιρού από τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα στο ξεκίνημά τους θα έχουν τον χαρακτήρα λασποβροχής. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 14-18oC, με τις μέγιστες τιμές να σημειώνονται τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νότιοι 4-5bf στρεφόμενοι μέσα στις πρωϊνές ώρες σε δυτικούς χωρίς μετααβολή στην ένταση.

Δευτέρα 19/3: Αρχικά βελτιωμένος καιρός χωρίς φαινόμενα με σοβαρή πιθανότητα για εκ νέου επιδείνωση από τις μεσημβρινές και μετέπειτα ώρες.Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση με τους ανέμους να πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 4-5 και στο Ρίο στα 6bf,

Γενική Τάση Για Το Υπόλοιπο Της Εβδομάδας: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία θα μπορούσε να ειπωθεί πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι οποίες ευνοούν την επικράτηση άστατου καιρού κατά περιόδους στο μεγαλύτερο διάστημα της ερχόμενης εβδομάδας στα περισσότερα δυτικά και ιδιαιτέρως στα βορειοδυτικά με τον υδράργυρο να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, δίχως όμως αυτός να ξεπερνά τα επίπεδα των 15-17oC ως προς τις μέγιστες τιμές του, δείχνοντας, μάλιστα, διαθέσεις περαιτέρω πτώσης προς τα τέλη της εβδομαδας.

 

Επιμέλεια πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης

Για το www.meteoclub.gr

via