Έρχονται… τριαντάρια στην Κρήτη μέσα στην εβδομάδα!

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα
«Αρκετά ζεστή αναμένεται να είναι η εβδομάδα μετά την Ανάσταση σε ολόκληρη την Κρήτη

με την θερμοκρασία να φθάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου στις ανατολικές περιοχές του νησιού και την αφρικανική σκόνη να κάνει μόνο οπτικά την εμφάνιση της» όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.

Η θερμή εισβολή από τα νότια δικαιολογεί απόλυτα αυτή την πρόσκαιρη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ και οι νοτιάδες, αν και δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε ολόκληρη την Κρήτη, ευνοούν με τη σειρά τους τη μεταφορά πολύ μικρής  ποσότητας σκόνης…

Αναλυτικότερα, υψηλές θερμοκρασίες από 28 – 30 Κελσίου αναμένεται να σημειωθούν στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στα ανατολικά του νησιού,  από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 12 Απριλίου. Η θερμή εισβολή από τα Νοτιοδυτικά θα είναι η κύρια αιτία που θα προκαλέσει, προσωρινά ευτυχώς, αυτή τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας. Μια αύξηση ευνοϊκή για τον τουριστικό τομέα όχι όμως και για τον αγροτικό. Αφού οι θερμές αέριες μάζες και η έλλειψη βροχών, μεγαλώνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει το νησί και τις αγροτικές παραγωγές.

Στο δυτικότερο κομμάτι της Κρήτης, οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές στους 25Ο βαθμούς, ενώ από την Παρασκευή με την εμφάνιση των βοριάδων οι θερμοκρασία γενικά θα πέσει στους 23 – 24ο Κελσίου ενώ στα δυτικά θα αγγίξει τους 27ο και τους ανέμους να φθάνουν κυρίως στην ανατολική Κρήτη, τα 5 μποφόρ.

Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται να υποχωρήσει η θερμή εισβολή και οι βόρειοι άνεμοι  να βοηθήσουν και στην πλήρη υποχώρηση της μεταφοράς σκόνης, που όλες τις μέρες της ζέστης θα προκαλεί  οπτικά μόνο μια θολούρα στο περιβάλλον.

Κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα

Όσον αφορά την νέα μελέτη για τις κλιματικές αλλαγές, που βγήκε στην δημοσιότητα μία μέρα μετά το Πάσχα, Δευτέρα 9 Απριλίου από τον καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιο Αργυρίου και αφορά την μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, την αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και την αύξηση της έντασης των μελτεμιών» ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας,  σχολίασε: Πρόκειται για την καταγραφή τάσεων που παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές του καιρού στην χώρα μας,  ναι μεν ανησυχητικές αλλά όχι τόσο όσο άλλων μελετών που δεν βγαίνουν στην δημοσιότητα γιατί δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομοκρατείται από τις αλλαγές που συμβαίνουν στον καιρό, γιατί αποτελούν καταγραφή τάσεων οι οποίες συνεχώς αλλάζουν μορφή. Το θέμα είναι να αντιμετωπίζουμε τις μεταβολές του καιρού όταν αυτές παρουσιάζονται μπροστά μας, τώρα δηλαδή… όπως το σοβαρό θέμα λειψυδρίας που έχει αυτή την περίοδο η Κρήτη
» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Στα νότια της Αφρικής στο Κέιπ Τάουν που έχουν και αυτοί σοβαρό πρόβλημα νερού, για πρώτη φορά το αναφέρω, λένε πολύ σοφά «ο χρόνος για την εξοικονόμηση είναι όταν έχει νερό για να το εξοικονομήσεις»,όπως κάνουν και οι αρμόδιοι στην Ανατολική Κρήτη, μετά όλα είναι χαμένη υπόθεση.

Χημικά Πολέμου Συρία

Τέλος στην  ερώτηση του Ράδιο Κρήτη, αν τα χημικά του πολέμου στην Συρία, επηρεάζουν τον καιρό στην Ελλάδα,  ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας:  Tα συστήματα του καιρού στην Συρία κινούνται προς ανατολικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα τα υπολείμματα του πολέμου από τις ρίψεις βομβών, μεταφέρονται σε ποιο κοντινές περιοχές, όπως την Τουρκία και όχι στην χώρα μας.

ekriti.gr