Γιατί θεωρήθηκε τρομοκράτης ο «ήρωας» Κύπριος στην Ουγγαρία

Ειδήσεις Κύπρος Τοπική Επικαιρότητα

Ουγγρικό δικαστήριο καταδίκασε άντρα κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου σε κάθειρξη επτά ετών, χαρακτηρίζοντας τον συνεργό σε μια “τρομοκρατική ενέργεια” κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τον Άχμεντ Χάμεντ, ο οποίος ήταν εκείνος που μίλησε, χρησιμοποιώντας έναν τηλεβόα, στο πλήθος των μεταναστών που είχε συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουγγαρίας. Στη συνέχεια, εκατοντάδες μετανάστες άνοιξαν δια της βίας τις πύλες ενώ η αστυνομία εκτόξευε εναντίον τους νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να τους απωθήσει.

Ο άντρας σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν πήγε στα σύνορα για να προκαλέσει προβλήματα, αφού δεν του το επέτρεπε η κουλτούρα του.

Τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο «δικαιώνουν» τον Άχμεντ Χάμεντ, αφού οι πράξεις του αποσκοπούσαν στο να βοηθήσει την οικογένεια του να φύγει από την εμπόλεμη Συρία και δεν συνιστούν τρομοκρατική ενέργεια, ανέφερε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Να αναφερθεί ότι ο άντρας όντας κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου θεωρείται ευρωπαίος πολίτης και δεν είχε πρόβλημα να μπει στην Ουγγαρία χωρίς βίζα. Όμως, βρέθηκε στα σύνορα για να βοηθήσει άλλους Σύριους πολίτες να έχουν ένα καλύτερο αύριο.

Την ίδια στιγμή, με τη βαριά κατηγορία της τρομοκρατικής πράξης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του και δύο ανήλικα κοριτσάκια.

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, στην πόλη Σέγκεντ, είπε ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος συνοδευόταν από αστυνομικούς με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, δέχτηκε ήρεμα την απόφαση.

Πηγή