Ηράκλειο: Βγάζουν τα λεφτά από τα σεντούκια και τα στρώματα και επενδύουν σε ακίνητα

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Ελαφρά ανάκαμψη παρατηρείται στην αγορά ακινήτων, πανελλαδικά, με την Κρήτη να παίρνει μία μικρή αλλά απαραίτητη «ανάσα».

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων στο Ηράκλειο, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι προτιμούν να επενδύσουν σε μικρά και κυρίως παλιά ακίνητα, ώστε οι οικονομίες τους να πιάσουν τόπο και να μη χάσουν την αξία τους μέσα σε σεντούκια και κάτω από τα … στρώματα!

Κατά την περσινή χρονιά, έγιναν αρκετές αγορές στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ακινήτων, και στο νησί μας, μέσω της πλατφόρμας Airbnb αλλά και άλλων παρόμοιων.

Οι αγοραπωλησίες δηλαδή αφορούσαν, ως επί το πλείστον, ακίνητα χαμηλών αξιών, ενώ ένα μεγάλο μέρος των πράξεων και για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, ήταν τοποθετήσεις που έγιναν για να αξιοποιηθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο 1ο Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη, περισσότερα από 9 στα 10 ακίνητα που άλλαξαν χέρια πέρυσι,  αγοράστηκαν με μετρητά.

Το στοιχεία αυτό έχει την αξία του εάν σκεφτεί κανείς ότι  εκ του Νόμου, για αγοραπωλησίες άνω των 1500 ευρώ, η οποιαδήποτε συναλλαγή πρέπει να γίνεται μέσω … τραπέζης!

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, οι τράπεζες απουσίαζαν εντελώς από τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς τα στεγαστικά δάνεια και γενικότερα η τραπεζική ρευστότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι Ελληνες επένδυσαν τα λεφτά από το… στρώμα σε ακίνητα θεωρώντας ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες κι εκτιμώντας ότι η κτηματαγορά είναι πιο ασφαλής από το να έχει κανείς τα χρήματα σε τράπεζες ή στο σπίτι.

Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, το 84,4% των ακινήτων που πωλήθηκαν πέρυσι αφορούσε σε κατοικίες.
Από τα ακίνητα που πουλήθηκαν, το 50% ήταν για ιδιόχρηση και το υπόλοιπο 50%, αγοράστηκε σαν επένδυση, ένα ποσοστό πολύ μεγάλο αν και αφορά σε ακίνητα χαμηλής αξίας.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αγοραστές, στην πλειονότητά τους, άντλησαν πληροφορίες από το Διαδίκτυο, αφού το 75% των αγοραστών ήρθε σε επαφή με τους πωλητές, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ μέσω μεσιτών μόλις το 18,8%.

Ελένη Μπουρμά

Πηγή