Το καλοκαίρι πλησιάζει και δεκάδες Πατρινοί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τα νησιά.Όχι πάντως για διακοπές!

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Όχι για διακοπές, αλλά για δουλειά…

Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος πλησιάζει και σε ορισμένα νησιά, όπως στην Μύκονο και στην Σαντορίνη, ήδη έχει ξεκινήσει.

Για ένα ακόμα καλοκαίρι δεκάδες Πατρινοί που ασχολούνται με τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού πρόκειται να αναχωρήσουν, προκειμένου να εργαστούν σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου ή και του Ιονίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εργαστεί και τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις και έτσι με βάση τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις εταιρίες, ήδη έχουν βρει δουλειά και για την νέα καλοκαιρινή σεζόν.

Μιλάμε για επαγγελματίες που έχουν μία μεγάλη εμπειρία στον χώρο του καφέ, του μπαρτέντινγκ ή ακόμα και στον χώρο της κουζίνας. Τα λεφτά που θα πάρουν για την εργασία τους στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο δεν συγκρίνονται, άλλωστε, με τα χρήματα που δίνονται εδώ στην Πάτρα.

Οι προβλέψεις, εξάλλου, για τον τουρισμό λένε ότι και αυτό το καλοκαίρι η επισκεψιμότητα στα νησιά θα φτάσει το “κόκκινο”. Ο τουρισμός είναι για την χώρα η μεγαλύτερη της βιομηχανία και γι’ αυτό και πληρώνεται καλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ξενοδοχεία, στα μαγαζιά εστίασης και γενικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις, την καλοκαιρινή περίοδο στα νησιά, ο χαμηλότερος μισθός ξεκινά από τα 900 με 1000 ευρώ, χρήματα που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στην αγορά της Πάτρας.

Έτσι, το καλοκαιρινό κύμα εσωτερικής μετανάστευσης στα νησιά της Ελλάδος μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ειδικά όταν μιλάμε για μία πόλη όπως η Πάτρα που ακόμα και τους μήνες του καλοκαιριού δεν αλλάζει κάτι, σε ότι έχει να κάνει με την ανεργία και τις λιγοστές θέσεις εργασίας.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και δεκάδες Πατρινοί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τα νησιά

Προσόντα, δυσκολίες και προορισμοί

Απαραίτητο προσόν για κάποιον που θέλει να εργαστεί το καλοκαίρι στα νησιά, πέρα από την εμπειρία, είναι η γνώση ξένων γλωσσών. Όσες περισσότερες γλώσσες γνωρίζεις τόσο πιο εύκολα πιάνεις δουλειά.

Αυτοί πάντως που εργάζονται πλέον κάθε καλοκαίρι σε νησί λένε ότι το δύσκολο δεν είναι τόσο να βρεις μια δουλειά, αλλά ένα σπίτι με χαμηλό ενοίκιο για να μπορέσεις να μείνεις.

Ειδικότερα στην Μύκονο και στην Σαντορίνη, στις κορυφές της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, τα ενοίκια είναι στα ύψη και αν δεν πας νωρίτερα από την ημερομηνία που είναι να πιάσεις δουλειά, τότε δύσκολα θα βρεις ένα σπίτι.

Αρκετοί βέβαια Πατρινοί προτιμούν λόγω απόστασης να πηγαίνουν για δουλειά αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά και στην Λευκάδα.

Τα χρήματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με την Μύκονο και την Σαντορίνη ή την Πάρο, όμως είναι και πιο φθηνή η ζωή. Άλλοι πάλι επιλέγουν Κρήτη ή Δωδεκάνησα όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πληρώνουν καλά.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι από την στιγμή που το καλοκαίρι πλησιάζει ξεκινά ένα κύμα εσωτερικής μετανάστευσης με δεκάδες νέους της Πάτρας να πηγαίνουν για έξι μήνες στα νησιά, κοντινά ή μακρινά. Όπου δουλειά και πατρίδα με λίγα λόγια…

Το καλοκαίρι πλησιάζει και δεκάδες Πατρινοί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τα νησιάΤο καλοκαίρι πλησιάζει και δεκάδες Πατρινοί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τα νησιάΤο καλοκαίρι πλησιάζει και δεκάδες Πατρινοί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τα νησιά