Το “Κάστρο” του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics)

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Ένας ιερός και ιστορικός χώρος…

Το Κάστρο του Ρίου είναι ένας ιερός χώρος. Αυτή την αίσθηση βγάζει στον επισκέπτη.

Ένας χώρος που αναδεικνύεται μέσα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται όπου αγκαλιάζεται από την αγριεμένη θάλασσα του Πατραϊκού, τα χρώματα του ουρανού, με φόντο την Γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου.

Το Κάστρο περιβάλλεται στην μια πλευρά από πλατιά τάφρο η οποία περιέχει θαλασσινό νερό αφού ενώνεται με την θάλασσα η οποία βρέχει το υπόλοιπο κάστρο. Στην τάφρο υπάρχουν δύο εξωτερικοί προμαχώνες που ενώνονται με το κυρίως Κάστρο με πέτρινες γέφυρες.

Έχει δύο πύλες τη θαλάσσια και την κεντρική και το γεγονός αυτό του δίνει μία μοναδικότητα. Στον χώρο του στην αρχαιότητα βρίσκονταν τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.

Ιστορικά κτίστηκε σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην Βικιπαίδεια από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ το 1499  μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Από τότε πέρασαν κατακτητές και κατακτητές αφού μαζί με το απέναντι του Καστρο του Αντιρρίου το ήθελαν όλοι για να ελέγχουν το θαλάσσιο πέρασμα από τον Πατραϊκό.

Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics) Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics) Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics)

Αποτέλεσε μήλο της έριδος άλλωστε για τις Ιταλικές πόλεις (τους Βενετσιάνους και τους Γενοβέζους κυρίως) στις δεκάδες μάχες που έδωσαν με τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1687 μετά από μία φοβερή μάχη και αφού το κατέκτησαν και πάλι οι Ιταλοί πήρε την σημερινή του μορφή αφού είχαν καταστραφεί τα τείχη του.

Πλέον το Καστέλι της Πάτρας, όπως το γνωρίζουν αρκετοί, είναι ένας χώρος επισκέψιμος, ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης που ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην μηχανή του χρόνου.

Οι φωτογραφίες του Λεωνίδα Αξιώτη αναδεικνύουν την ιερότητα του χώρου και την σημαντικότητα του.

Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics) Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics) Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics) Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics) Το "Καστέλι" του Ρίου της Πάτρας που μας ταξιδεύει στον χρόνο (pics)