“Η Κρήτη χρειάζεται ενιαίο πρόγραμμα δράσης για το νερό”

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Μ.Λέκκας: Υπάρχει ενδιαφέρον από τους φορείς, όμως … “το συζητάμε αλλά … δε λαμβάνουμε μέτρα”

“Το συζητάμε αλλά δε λαμβάνουμε μέτρα” – είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, αναφερόμενος στα στοιχεία που δείχνουν ότι η Κρήτη απειλείται από ξηρασία.

Μάλιστα με βάση τα πρόσφατα δεδομένα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, το Ηράκλειο βρίσκεται στο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν με τις χειρότερες ξηρασίες και καύσωνες. “Τα διαθέσιμα στοιχεία μας δείχνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει” – είπε ο κ.Λέκκας, διευκρινίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα είτε για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων είτε και για την αφαλάτωση.

Αναγκαίο ένα όργανο και μια ενιαία στρατηγική για την Κρήτη

“Οι φορείς ενστερνίζονται το πρόβλημα, υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν είναι ότι το πρόγραμμα δράσης πρέπει να είναι ενιαίο για όλη την Κρήτη, ίσως και με τη σύσταση ενός κεντρικού οργάνου που θα λαμβάνει αποφάσεις” – είπε ο Μ.Λέκκας.

Από την άλλη, όπως είπε ο ίδιος πρέπει να υπάρξει συνταύτιση Πολιτείας – Πολίτη, για να “κόψουμε τη σπατάλη και να κάνουμε εξοικονόμηση νερού αρχικά στο σπίτι, κατόπιν στα ξενοδοχεία αλλά και στη γεωργία”.

Πηγή