Κρήτη: Με καλύτερους όρους φέτος οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα
Mε καλύτερους όρους θα εργάζονται από φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη, έπειτα από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, η οποία έχει άμεση εφαρμογή και θα ισχύσει για δύο χρόνια.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες να γενικευτούν οι όροι της κλαδικής και στις κατά τόπους επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως αυτές που ισχύουν στο Ηράκλειο.

Αυτό αναφέρει μιλώντας στο ekriti.gr ο κ. Νίκος Κοκολάκης, αντιπρόεδρος της πανελληνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Συμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. «Είναι μια από τις καλύτερες που έχουν υπογραφεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι η σύμβαση αυτή είναι κλαδική και αφορά την πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Όμως ήδη οι εκπροσωποι του κλάδου, έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας και έχουν λάβει τη δέσμευση πως αυτή θα ισχύσει υποχρεωτικά παντου.

Μια εξέλιξη θετική για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία που είναι εκτός Ομοσπονδίας, όπως συμβαίνει και στο Ηράκλειο. «Στόχος μας είναι η άμεση εφαρμογή της παντού και η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, για την διαπίστωση της τήρησης της και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ξενοδοχεία», αναφέρει ο κ. Κοκολάκης.

Σε ότι αφορά το Ηράκλειο, ο κ. Κοκολάκης σημειώνει πως έχει υπογραφεί μια τοπική συμβαση, η οποία ειναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την κλαδική. Στόχος παρόλα αυτά ειναι η επέκταση της σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η σύμβαση που υπογράφηκε έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2018. Ισχύει για δύο χρόνια και προβλέπει 1.5% ανά έτος. Οι εργαζόμενοι με βάση τις ειδκότητες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες και ανάλογα σε ποια ανήκουν, διαμορφώνεται και ο μισθός τους.

Πέρα από το βασικό μισθό όμως, υπαρχουν προσαυξήσεις και επιδόματα, όπως το επίδομα Σχολής, ΑΕΙ- ΤΕΙ, της προϋπηρεσίας, του προσωπικού Κουζίνας κτλ., που ανεβάζουν τις αμοιβές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το ΕΚΗ

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλειου με ανακοινωση του χαιρετίζει την υπογραφή της  νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών  Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

«Η συμφωνία είναι διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019.
Προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού  στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Πρόκειται για την τέταρτη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας  που υπογράφουν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατηρεί το σύνολο  των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγούμενων συμβάσεων  και για την τρίτη, κατά σειρά, που προβλέπει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται η αύξηση του κατώτατου μισθού  και στις δύο χρονιές ισχύος της σύμβασης.
Να σημειωθεί ότι στην υπογραφή της συγκεκριμένης Κλαδική ΣΣΕ μετείχε το μέλος  του Προεδρείου της Διοίκησης του ΕΚΗ συνάδελφος Κοκολάκης Νίκος, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.
Συγχαίρουμε όλους όσους  μάχονται και διεκδικούν ΣΣΕ, καθώς  με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», καταλήγει η σχετική ανακοινωση.

ekriti.gr