Η Κρήτη ξεχωρίζει παγκοσμίως για την ποιότητα των κηπευτικών

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Επτά ομάδες παραγωγών κηπευτικών από τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι, παρουσιάστηκαν στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του κόσμου (Fruit Logistica Berlin) την περασμένη εβδομάδα.

Η ομάδα έδειξε μέσα από το πρόγραμμα Vegiterraneo (Μεσόγειος και κηπευτικά) ότι στην Κρήτη, η παραγωγή ποιοτικών υγιεινών αγροτικών προϊόντων έχει γίνει πλέον για τους παραγωγούς τρόπος ζωής.

Παράλληλα, με το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενής τομέας Μανόλης Χνάρης, ο γραμματέας Π.Ε. και βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο εκπρόσωπος του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο Χρήστος Ντοκομέ, ο διευθυντής του Α.Σ. Τυμπακίου Γιάννης Χαραλαμπάκης και δεκάδες εμπορικοί ακόλουθοι και εκπρόσωποι εμπορικών αλυσίδων του κλάδου της διατροφής από όλη την Ευρώπη, εκ μέρους της Οργάνωσης παραγωγών «Ανατολή».

Ως επικεφαλής του προγράμματος Vegiterraneo, που αφορά στις Οργανώσεις παραγωγών όλης της Κρήτης, την παρουσίαση έκανε ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης Ομάδας παραγωγών της Ιεράπετρας Μανόλης Καπαράκης.

«Η Κρήτη» είπε «είναι το κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Ένας τόπος που εδώ και 4.000 χρόνια παράγει ιστορία.

Η πατρίδα του Μινωικού Πολιτισμού κι ένας τόπος που είναι παράδοση και τρόπος ζωής,  να χρησιμοποιούνται στο έπακρο τα προϊόντα που βγάζει  η κάθε σπιθαμή της. Με κλιματικές συνθήκες ιδανικές για δημιουργία εξαιρετικών  προϊόντων, ικανών να θρέψουν ποιοτικά, τον κάτοικο και τον επισκέπτη της.

Η γνώση της καλλιέργειας εξελίσσεται στους αιώνες και φτάνει στις μέρες μας να χρησιμοποιεί την παράδοση, τις κλιματικές συνθήκες και την τεχνογνωσία για μεγάλη παραγωγή, με στόχο να καλύψει και ανάγκες εκτός αυτής.

Στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, με προϊόντα εξαιρετικής διατροφικής αξίας», άρχισε να λέει στο μεγάλο του ακροατήριο του  ο Μανόλης Καπαράκης.

 

Vegiterraneo: Μεσόγειος και κηπευτικά

Ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για την Κρήτη με σκοπό να συστήσει τα κηπευτικά μας σε χώρες  όπως οι Γερμανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ελλάδα.

«Ποιοι όμως είμαστε εμείς: Μια ομάδα επτά δυναμικών συνεταιρισμών,  εξαγωγικών φορέων της Κρήτης , με μορφή ένωσης νομικών προσώπων, η οποία απαρτίζεται από τις οργανώσεις παραγωγών: Κουντούρα, Φαλάσσαρνα, Τυμπάκι, Ψαρή Φοράδα Βιάννου, και απο την Ιεράπετρα τις: Κάμιρος, Νότος και Ανατολή,  με επικεφαλής εταίρο την οργάνωση παραγωγών «Ανατολή». Στόχος μας, η γνωστοποίηση της ποιότητας και αξίας των κρητικών αγροτικών προϊόντων σε επαγγελματίες, εισαγωγείς, αγοραστές, και καταναλωτές αφενός και αφετέρου, η αύξηση της αξίας των  εξαγωγών  μας στις χώρες στόχους, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ελλάδα», πρόσθεσε ο Μανόλης Καπαράκης.

Επειδή σε όλες τις παρουσίες των Οργανώσεων παραγωγών της Κρήτης στις διεθνείς εκθέσεις, τους ζητούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να μάθουν ποιος είναι ο όγκος της παραγωγής τους και ποια η ποιότητα των προϊόντων τους, ο Μανόλης Καπαράκης τους έδωσε συγκεκριμένα και επίσημα στοιχεία.

«Η παραγωγή των επτά Κρητικών οργανώσεων παραγωγών του Vegiterraneo όπως καταγράφεται για το 2017, ανέρχεται σε 45 χιλιάδες τόνους κηπευτικών προϊόντων. Από αυτούς το 46% αφορά  σε τομάτες,  το 32% είναι αγγούρια,  ενώ οι πιπεριές ακολουθούν με 17% και  οι μελιτζάνες με το υπόλοιπο 5%. Τα σύγχρονα, τεχνολογικά εξελιγμένα, ελαφρού τύπου θερμοκήπια της Κρήτης, προσφέρουν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των φυτών. Η καθημερινή συνεργασία γεωπόνου – παραγωγού, οδηγεί στην ποιοτική παραγωγή, με χρήση όσο γίνεται λιγότερων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η μέθοδος IPM με τη χρήση βομβίνων επικονίασης και ωφέλιμων εντόμων,  περιορίζει στο ελάχιστο τη χρήση χημικών και εντομοκτόνων. Τακτικοί έλεγχοι των γεωπόνων, τόσο στις καταγραφές όσο και στον αγρό, και μέσω αναλύσεων υπολειμμάτων σε διαπιστευμένα εργαστήρια, διασφαλίζουν την άριστη φυτο-υγεία και καθαρότητα του παραγόμενου προϊόντος», πρόσθεσε ο Μανόλης Καπαράκης.

Στις ερωτήσεις  για το πώς τα καταφέρνουν μέσα στο καταχείμωνο, να παράγουν στη Νότια Κρήτη κηπευτικά χωρίς συστήματα θέρμανσης,  ο αντιπρόεδρος της «Ανατολής» απάντησε με σαφήνεια.

«Με τριακόσιες μέρες το χρόνο ηλιοφάνεια και υψηλή ελάχιστη θερμοκρασία το χειμώνα, επιτυγχάνουμε εξαιρετική παραγωγή με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα. Σας προτείνουμε να βάλετε τα κηπευτικά της Κρήτης στην καθημερινότητα σας. Σας καλούμε να έχετε την Ελλάδα στο μυαλό σας και την Κρήτη στην καρδιά σας», κατέληξε ο Μανόλης Καπαράκης κερδίζοντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου του.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Πηγή