Κρητικό καταδρομέα… φόβο και τρόμο των Τούρκων, τιμούν οι Κύπριοι

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Παρά το ότι ο διοικητής του υπέβαλε αναφορά για να παρασημοφορηθεί, το ελληνικό κράτος ουδέποτε τον τίμησε μετά τα μαρτυρικά γεγονότα της Κύπρου.

Ξεχωριστή τιμή μνήμης για ένα Κρητικό ήρωα! Το όνομα του Μεσαρίτη καταδρομέα της Α’ Μοίρας Καταδρομών Μανόλη Μπικάκη, που έπεσε μαχόμενος ηρωικά στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, θα πάρει πάρκο στο δήμο Έγκωμης στην Κύπρο.

Ο Μανόλης Μπικάκης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αμύγδαλο Αστερουσίων, έγινε φόβος και τρόμος για τους Τούρκους, όταν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, κοντά στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη, σε μια άνιση μάχη, σταμάτησε την προέλαση των αρμάτων του εχθρού, καταστρέφοντας επιβεβαιωμένα 6 από αυτά.

Ο 20χρονος τότε καταδρομέας έμεινε τρεις μέρες μόνος του αναζητώντας τους άλλους καταδρομείς, έχοντας μαζί του ένα πολυβόλο που βρήκε στο ύψωμα.

Παρά το ότι ο διοικητής του υπέβαλε αναφορά για να παρασημοφορηθεί, το ελληνικό κράτος ουδέποτε τον τίμησε μετά τα μαρτυρικά γεγονότα της Κύπρου.

Ο ηρωισμός του βγήκε στη δημοσιότητα μόλις πριν μερικά χρόνια, ενώ το ελληνικό κράτος τον τίμησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν συγκεκριμένα το 2015, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατέβηκε προσωπικά στην Κρήτη και στο χωριό του Μανόλη Μπικάκη, για να του αποτίσει φόρο τιμής.

Μετά την επιστροφή του στην Κρήτη, ο Μανόλης Μπικάκης δε διεκδίκησε ποτέ δάφνες και τιμές. Παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια εργαζόμενος ως οικοδόμος στη Μεγαλόνησο, μέχρι να βρει δυστυχώς το 1994 τραγικό θάνατο σε δυστύχημα στο δρόμο Κορίνθου-Πατρών.

Πηγή