Λέκκας: SOS – Δεν αρκεί πλέον το νερό στην Κρήτη

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Η κατάσταση με την έλλειψη βροχοπτώσεων στο νησί μας έχει προκαλέσει ανησυχία και στους επιστήμονες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο μετεωρολόγος κ. Λέκκας κρούει καμπανάκι κινδύνου και φέρνει ως παράδειγμα τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στο Κέιπ Τάουν της Ν.Αφρικής.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους Κρητικούς ότι επειδή η Κρήτη έχει φθάσει σε μία περίοδο που δεν αρκούν οι συνήθεις ετήσιες ποσότητες νερού που να εξασφαλίζουν την ετήσια υδρολογική περίοδο, αν ήταν εφικτό να δοθεί μέχρι και  παραγγελία για ακόμη περισσότερες βροχές προκειμένου όπως τονίζει να γίνεται σπατάλη  χωρίς κανένα προβληματισμό.

 

Αναλυτικά ο ίδιος επισημαίνει:

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι δεν αντιτίθεμαι στην ιδέα κατασκευής φραγμάτων, που αποτελούν σημαντικές υποδομές επιφανειακής αποθήκευσης νερού, εξασφαλίζοντας σημαντικές παροχές νερού στην ξηροθερμική περίοδο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

Απαιτείται όμως και μεγάλη προσοχή από του σχεδιαστές των υποδομών αυτών διότι τα φράγματα – ταμιευτήρες δεν προσφέρουν καμία προστασία στις περιόδους ανομβρίας, διότι απλά δεν συγκεντρώνουν ικανές ποσότητες νερού.

Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι η ύπαρξη τους δημιουργεί σπάταλες συμπεριφορές στους κατοίκους ενώ πολλές φορές οδηγούν σε λανθασμένους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα σε τομείς που απαιτούν μεγάλες καταναλώσεις νερού, κυρίως την ξηροθερμική περίοδο.

Αυτό λοιπόν που θεωρώ ως απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει επιτυχία κάθε μορφής υποδομή παροχής νερού ή και προστασίας από παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας είναι η συνειδητοποίησή των πολιτών ότι το νερό είναι ένα μέγιστο Αγαθό και απαιτεί να το προσέχουμε στην καθημερινότητα μας αλλά να εξοικειωθούμε και με την περίπτωση της έλλειψης του, σε περιόδους ανομβρίας, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Προσωπικά εκτιμώ ότι στο νησί μας έχουμε φθάσει σε μία περίοδο που δεν μας αρκούν οι συνήθεις ετήσιες ποσότητες νερού που μας εξασφαλίζει η ετήσια υδρολογική περίοδος αλλά αν μπορούσαμε θα δίναμε παραγγελία για ακόμη περισσότερες βροχές για να μπορούμε να το σπαταλάμε χωρίς κανένα προβληματισμό.

Εκτιμώ ότι όλοι μαζί θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πεισθεί η Κοινωνία αλλά και οι Πολιτειακές Αρχές ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για την συνειδητοποίηση της εξοικονόμησης αλλά και για τη σωστή διαχείριση του υδάτινου Αγαθού.

Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Πηγή