Λεβέντ: Υπό τουρκική κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου

To βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, λέει ο Σενέρ Λεβέντ στη γερμανική FAZ.

Η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα FAZ, μετά την εκτενή συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε δημοσίευμα του ανταποκριτή της σε Τουρκία και Ελλάδα, παρουσιάζει τον Σενέρ Λεβέντ, δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδα Αφρική, που εκδίδεται στα κατεχόμενα.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Λεβέντ ανησυχεί για την κατάσταση στη βόρεια Κύπρο και σημειώνει ότι «ο αυξανόμενος αριθμός των Τούρκων εποίκων στον συνολικό πληθυσμό, καταδεικνύει την άμεση σχέση του γραφείου του ΑΚΡ με το τουρκικό τμήμα της Λευκωσίας, το οποίο σε πολλές περιοχές προσφέρει μαθήματα κορανίου, κάτι που μαρτυρά το γεγονός ότι η εξάρτηση της βόρειας Κύπρου από την Άγκυρα αυξάνεται».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ιστορία της εφημερίδας, που παλιά ονομάζονταν Ευρώπη, στη συνέχεια Νέα Ευρώπη και σήμερα Αφρική, καθώς και τις πιέσεις που έχει δεχθεί από το καθεστώς Ντενκτάς, με τον Λεβέντ να λέει «ήθελα με το όνομα της εφημερίδας να εκφράσω πως μπορεί να ανήκουμε στην Ευρώπη, ωστόσο ζούμε υπό αφρικανικές συνθήκες και διοικούμαστε από τον νόμο της ζούγκλας».

Και προσθέτει πως «λέμε απλά και καθαρά πως το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή».

Ο Λεβέντ κάνει λόγο και για τις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εξηγώντας πως «το 1974 έγιναν εδώ πολλά εγκλήματα πολέμου. Οι Τουρκοκύπριοι έφεραν ευθύνη και για αυτό θέλουν έναν Τούρκο στρατιώτη έξω από την πόρτα τους. Η αληθινή απειλή δεν είναι όμως η καθυστερημένη εκδίκηση της ελληνικής πλευράς, αλλά η Τουρκία».

Τέλος, ο εκδότης της εφημερίδας Αφρική, κάνει αναφορά στις απειλές που δέχθηκε το έντυπο του κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, στις 21 Ιανουαρίου 2018 στα κατεχόμενα και υπογραμμίζει πως οι συντάκτες της εφημερίδας δέχθηκαν επιθέσεις και κατάφεραν να γλυτώσουν μόνον όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κάλεσε τις «αστυνομικές» δυνάμεις να επέμβουν.

ΚΥΠΕ