Μάχη με τις φλόγες απ’ άκρη σε άκρη της Κρήτης, 23 πύρινα μέτωπα

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Οι θυελλώδεις νοτιάδες που πνέουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν προβλήματα στους κατοίκους του νησιού αλλά και να σημάνουν συναγερμό στην πυροσβεστική υπηρεσία που καλούνται να αντιμετωπίσουν δεκάδες μέτωπα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν ότι τα μέτωπα της φωτιάς στα οποία κλήθηκαν από το πρωί του Σαββάτου μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής οι πυροσβεστικές δυνάμεις,  έφθαναν συνολικά τα 23.

Το έργο των πυροσβεστών ιδιαιτέρως δύσκολο με τους θυελλώδεις νοτιάδες  και τις ισχυρές ριπές  να μην τους  «αφήνουν» να προχωρούν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Πονοκέφαλος η μεγάλη φωτιά στις Στρόβλες

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα Χανιά και συγκεκριμένα στις Στρόβλες του Δήμου Κισσάμου το πρωί του Σαββάτου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, κινητοποιώντας ωστόσο μεγάλο μέρος των δυνάμεων πυρόσβεσης με τουλάχιστον 10 οχήματα. Μέχρι στιγμής απολογισμός, 245 στρέμματα δασικής και 5 γεωργικής έχουν καεί ολοσχερώς.

Επίσης σε 3 κυρίως μέτωπα εστιάζουν οι αρχές. Σε εξέλιξη είναι φωτιά στην Αχλάδα Μαλεβιζίου με 4 οχήματα και 10-12 άνδρες να βρίσκονται στο σημείο.

Στη Φοινικιά, φωτιά έχει κάψει 2,5 στρέμματα γης και έχει προκαλέσει ζημιές σε θερμοκήπιο. Ωστόσο πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο και παραμένει προληπτικά στο σημείο ένα όχημα της Πυροσβεστικής.

Στον Πατσό Αμαρίου στο Ρέθυμνο, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη που είχε μπάλες με άχυρα. Και εκεί παραμένει προληπτικά ένα όχημα της Πυροσβεστικής υπό το φόβο τυχόν αναζοπύρωσης. Στο Λάστρο Σητείας, στο Λασίθι η πυρκαγιά έκαψε δύο στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Από την πλευρά της η πυροσβεστική υπηρεσία, που κλήθηκε σε κοπές κλαδιών στο οδικό δίκτυο. καθιστά σε όλους την προσοχή και κυρίως σε όλους όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο καθώς τα πρόστιμα για τους παραβάτες και κυρίως εκείνους που προχωρούν σε καύσεις, είναι τσουχτερά.

Μάχη με δεκάδες πύρινα μέτωπα και στην υπόλοιπη χώρα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε ένα 24ωρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 130 δασικές πυρκαγιές, και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Στον Αυλώνα, όπου καίει η φωτιά από το μεσημέρι του Σαββάτου, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη. Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Πηγή