Νέα εποχή για το λιμάνι Λεμεσού

Ειδήσεις Κύπρος Τοπική Επικαιρότητα
Άρχισε μια νέα εποχή για το λιμάνι της Λεμεσού, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η λειτουργία του νέου τερματικού επιβατικής κίνησης στο λιμάνι της Λεμεσού σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το λιμάνι Λεμεσού και την τουριστική και ναυτιλιακή βιομηχανία γενικότερα, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Τελώντας τα εγκαίνια του νέου τερματικού επιβατικής κίνησης, στην παρουσία του Προέδρου του Ομίλου – DP World Group, Σουλτάνου Ahmed Bin Sulayem, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως μια νέα σελίδα στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας άρχισε τον Απρίλιο του 2016 με τη συμφωνία εμπορικοποίησης του λιμανιού.

Όπως είπε, οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί “όχι μόνο προνοούν μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, αλλά αποτελούν την κορύφωση ενός σημαντικού έργου για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου της Κύπρου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, της προώθησης της ως σημαντικού περιφερειακού κέντρου τουρισμού, ναυτιλίας και εμπορίου, στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα”.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίηση του για την εμπειρία και επαγγελματισμό των εταίρων, ντόπιων και ξένων, που διασφαλίζουν την προοπτική του λιμανιού της Λεμεσού για τις επόμενες δεκαετίες.

Ανέφερε ακόμη ότι το έργο αυτό, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο, αποτελεί πρότυπο για την Κυπριακή Δημοκρατία στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της, να καταστεί ένα σύγχρονο κέντρο επενδύσεων, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.

Υπενθυμίζοντας ότι το νέο τερματικό έχει χρηματοδοτηθεί από την Αρχή Λιμένων και έχει αδειοδοτηθεί στην εταιρεία DP World, σημείωσε πως το ευρύτερο τερματικό γενικού εμπορίου και επιβατικής κίνησης “θα παρέχει ένα σταθερό, αποτελεσματικό και σύγχρονο περιβάλλον για κρουαζιέρες, εμπόριο και άλλες λιμενικές εργασίες”.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα παρέχει συνεχή στήριξη σε ό,τι αφορά τα  μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο Σουλτάνος Ahmed Bin Sulayem, ανέφερε στο χαιρετισμό του πως σήμερα ο όμιλος γιορτάζει το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας για τη δημιουργία μιας νέας πύλης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εντυπωσιαστεί από το τερματικό του λιμανιού της Λεμεσού.

Εξέφρασε παράλληλα την περηφάνια του που ο όμιλος αποτελεί μέρος της στρατηγικής συνεργασίας με την Κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση του τερματικού θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Στόχος, συμπλήρωσε, είναι να καταστεί το λιμάνι Λεμεσού, λιμάνι επιλογής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας υποδομές που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομία της Κύπρου.

Το όραμα του για το τερματικό γενικού φορτίου και επιβατικής κίνησης του λιμανιού της Λεμεσού, ανέπτυξε στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της DP World Limassol, Charles Meaby.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν περί τους 300 καλεσμένους, μεταξύ αυτών η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και η Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Το νέο επιβατικό τερματικό προσφέρει τη δυνατότητα στα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίων να επισκεφθούν την Κύπρο, διαθέτοντας εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης, με επτά ξεχωριστές αίθουσες συνολικής έκτασης 8,205 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ειδικά σχεδιασμένο να παρέχει διαμετακομιστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αρχικής επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, διασφαλίζοντας άριστη ποιότητα εξυπηρέτησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ