Πάτρα: Έρχονται έλεγχοι για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καφέ και στα μαγαζιά εστίασης

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Το μέτωπο των φορέων που έχει σχηματιστεί με σκοπό να εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος

Μπορεί στην Πάτρα οι φορείς να ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα μέτωπο κατά του καπνίσματος και να θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη, όμως στην Ευρώπη, μάλλον θέλουν να γίνουν Ελλάδα.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απόφαση της Αυστρίας να επιτρέψει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και στα καταστήματα εστίασης, μιας χώρας που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και που σε θέματα κανόνων δημόσιας ζωής είναι αρκετά μπροστά από την Ελλάδα.

Πάντως, στην Πάτρα το μέτωπο που σχηματίζεται έχει σαν σκοπό να εφαρμόσει πλήρως το αντικαπνιστικό νόμο, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και ειδικότερα στα καταστήματα εστίασης.

Ο νόμος, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας, συμπεριλαμβάνει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θεωρώντας ότι είναι το ίδιο επιβλαβές για την δημόσια υγεία.

Το μέτωπο των φορέων κατά του καπνίσματος αποτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ενώ συμμετέχουν σε αυτό η δημοτική αρχή της Πάτρας, το λιμεναρχείο, η αστυνομική διεύθυνση, αλλά και αρκετοί εθελοντές από οργανώσεις υγείας και αντικαπνιστικούς συλλόγους.

Στο μέτωπο και ο ΣΚΕΑΝΑ

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μαζί με όλους αυτούς τους φορείς είναι αυτή τη φορά και ο ΣΚΕΑΝΑ, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής που δείχνει αποφασισμένος να συμμετάσχει στις όλες διαδικασίες εκείνες που θα γίνουν για την καταπολέμηση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Ο νόμος, άλλωστε, είναι ξεκάθαρος και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς και αναμένεται να ξεκινήσουν από το Πάσχα και μετά, έτσι ώστε να γίνει σε όλους συνείδηση μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, ότι το κάπνισμα πλέον δεν θα υπάρχει στα καταστήματα εστίασης, στις καφετέριες, στα μπαρ, στα εστιατόρια και γενικότερα στους κλειστούς χώρους.

Μένει βέβαια να δούμε πως θα πάρουν την απαγόρευση αυτή οι πελάτες – θαμώνες των μαγαζιών αρκετοί εκ των οποίων είναι καπνιστές και οι οποίοι πλέον θα είναι αναγκασμένοι ή να πηγαίνουν να καπνίζουν έξω από το μαγαζί ή να μην καπνίζουν καθόλου ή να σηκώνονται και να φεύγουν.

Πηγή