Η Πάτρα, η Παναχαϊκή και το κίνημα του οπαδισμού που μπορεί να βγάλει από το λήθαργο το ελληνικό ποδόσφαιρο (video)

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Αυτό που έγινε στο ματς με τον Άρη στην Αγυιά, μόνο τυχαίο δεν ήταν…

Ο κόσμος της Παναχαϊκής έστειλε μήνυμα σε όλη την Ελλάδα την περασμένη αγωνιστική, στο σούπερ ντέρμπι με τον Άρη, για την επιστροφή της ομάδας στην αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ποδοσφαιρικού πολιτισμού σε καιρούς χαλεπούς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μέρες που το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα έχει διακοπεί και είναι αμφίβολο ακόμα πότε θα ξεκινήσει ξανά.

Σε μέρες που οι πρόεδροι μπαίνουν με τα πιστόλια μέσα στο γήπεδο, που οι οπαδοί των ομάδων του ΠΟΚ ανταλλάσσουν μπουνιές και κλωτσιές στους δρόμους, ο κόσμος της Παναχαϊκής και κυρίως το πιο δυναμικό κομμάτι, οι οπαδοί, έδειξαν ότι η Πάτρα είναι η πόλη από την οποία μπορεί να γίνει η αρχή της δημιουργίας μιας νέας διαφορετικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας και νοοτροπίας.

Μιας κουλτούρας που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο όχι για να πάει μπροστά, αλλά για να καταφέρει να επιζήσει. Οι οπαδοί της Πάτρας, έδειξαν ότι το κίνημα του οπαδισμού που έχει φυτρώσει τους τελευταίους μήνες στις επαρχιακές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί να αποτελέσει εκείνη την αναζωογονητική δύναμη που θα καταφέρει να το κρατήσει όρθιο.

 

Η Πάτρα, η Παναχαϊκή και το κίνημα του οπαδισμού που μπορεί να βγάλει από το λήθαργο το ελληνικό ποδόσφαιρο (video)

Τι είναι το κίνημα του οπαδισμού; Το κίνημα αυτό δεν έχει να κάνει με χούλιγκανς, με επεισόδια και διάφορα άλλα τέτοια σκηνικά. Παίρνει πρωτοβουλίες για την ομάδα, κάνει ενέργειες για τα προβλήματα της κοινωνίας και κάθε Κυριακή ξέρει να μετατρέπει το γήπεδο σε γιορτή. 

Το κορεό που ανήρτησαν οι οπαδοί πριν από την είσοδο των δύο ομάδων, με το ηφαίστειο που ξυπνά και η γενικότερη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν μέσα στο γήπεδο, κάνοντας το ντέρμπι ποδοσφαιρική γιορτή, έγινε σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Στην Πάτρα αυτό που έγινε την περασμένη Κυριακή δεν ήταν τυχαίο. Όπως τυχαίο δεν είναι που πλέον στα σχολεία της πόλης, στα κτίρια και στους κοινόχρηστους χώρους έχουν σταματήσει να υπάρχουν συνθήματα του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, αλλά κυριαρχούν τα σήματα που παραπέμπουν στην Παναχαϊκή, στην ιστορία της και στους Nortenos.

 

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ-άρης 1:1 [18/03/2018] 22η Αγωνιστική Β’ Εθνικής

 

Η Πάτρα, η Παναχαϊκή και το κίνημα του οπαδισμού που μπορεί να βγάλει από το λήθαργο το ελληνικό ποδόσφαιρο (video) Η Πάτρα, η Παναχαϊκή και το κίνημα του οπαδισμού που μπορεί να βγάλει από το λήθαργο το ελληνικό ποδόσφαιρο (video)

Οι Nortenos, είναι o σύνδεσμος των οπαδών της Παναχαϊκής που είχε αυτή την πρωτοβουλία για το κορεό και έχει παίξει σημαντικό ρόλο, με διάφορους τρόπους στο να μπει η ιδέα της ομάδας αυτής στην συνείδηση των νέων της Πάτρας.

Αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι σύνδεσμοι των οργανωμένων των «κοκκινόμαυρων», δείχνουν ότι το κίνημα του οπαδισμού, προερχόμενο από την αγάπη και τη πίστη για την ομάδα και την φανέλα, μακριά από πολιτικές ή ιδεολογικές κατευθύνσεις, μακριά από πρόσωπα, μπορεί να αποτελέσει ένα άλλο “ηφαίστειο”.

Το ηφαίστειο εκείνο που θα ξυπνήσει το ποδόσφαιρο από τον λήθαργο, τον λήθαργο που του έχουν επιβάλει οι ισχυροί και όλη οι μηχανισμοί που περιστρέφονται γύρω από αυτούς.

 

Η Πάτρα, η Παναχαϊκή και το κίνημα του οπαδισμού που μπορεί να βγάλει από το λήθαργο το ελληνικό ποδόσφαιρο (video) Η Πάτρα, η Παναχαϊκή και το κίνημα του οπαδισμού που μπορεί να βγάλει από το λήθαργο το ελληνικό ποδόσφαιρο (video) Η Πάτρα, η Παναχαϊκή και το κίνημα του οπαδισμού που μπορεί να βγάλει από το λήθαργο το ελληνικό ποδόσφαιρο (video)

(Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από την σελίδα των Nortenos στο facebook).

Πηγή