Πάτρα – Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μέσα σε ερείπια και χαλάσματα (video)

«Ούτε τα σκυλιά των Ευρωπαίων δεν θα ζούσαν εδώ» λένε οι ίδιοι…

Μέσα σε ερείπια περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να επιβιώσουν. Μοναδικός τους στόχος να κρυφτούν σε φορτηγά και πλοία, που από το λιμάνι της Πάτρας θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

«Αυτή είναι η ζωή μας. Νομίζω πως τα σκυλιά των Ευρωπαίων δεν θα ζούσαν εδώ. Όμως εμείς, οι πρόσφυγες δεν έχουμε που να πάμε. Είδατε που κάνουμε μπάνιο, το δωμάτιο μας, τις σκηνές μας; Υποφέρουμε, δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε άνθρωποι και εμείς. Αν μείνουμε εδώ, θα τρελαθούμε» υποστηρίζει ο εικοσάχρονος Γουάις Ραχμάν από το Αφγανιστάν.

 

Πάτρα: «Ούτε τα σκυλιά των Ευρωπαίων δεν θα ζούσαν εδώ» λένε οι πρόσφυγες …

Δεν έχουν καθαρό νερό, ρεύμα και θέρμανση. Οι περισσότεροι είναι άρρωστοι αφού ζουν μαζί με ποντίκια, μέσα στα σκουπίδια. Πριν από λίγο καιρό, εκατοντάδες υπέφεραν από ψωρίαση. Το σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με την βοήθεια εθελοντών και γιατρών.

Προβολή εικόνας στο Twitter

«Δύο παλιά εγκαταλελείμμενα εργοστάσια στην Πάτρα, έχουν γίνει καταφύγιο για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Εθελοντικές οργανώσεις και ο Δήμος Πατρέων προσπαθούν να βοηθήσουν, όμως ότι κι αν κάνουν, οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες» μεταδίδει από την Πάτρα, ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος.

Μη Kυβερνητικές Oργάνωσεις και εθελοντές φροντίζουν για το φαγητό τους, ενώ oμάδα γιατρών τους επισκέπτεται καθημερινά.

 

Πάτρα - Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μέσα σε ερείπια και χαλάσματα (video)

«Οι περισσότεροι τραυματίζονται όταν προσπαθούν να μπουν στα φορτηγά. Όταν σκαρφαλώνουν στα κάγκελα, όταν τρέχουν. Μερικές φορές δέχονται χτυπήματα από την αστυνομία ή από τους λιμενικούς» δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Σάντρα Στάκι, γιατρός και εθελόντρια στην ΜΚΟ «DocMobile».

 

Πάτρα - Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μέσα σε ερείπια και χαλάσματα (video)

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών κάνει λόγο για απάνθρωπη πολιτική και ζητεί την ελεύθερη διέλευση αυτών των ανθρώπων. Καταγγέλει ακόμη την συμπεριφoρά των Λιμενικών, που όπως η κίνηση υποστηρίζει, χρησιμοποιεί βία κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών. Το Λιμενικό Σώμα αρνείται τις κατηγορίες.

«Οι ζωές τους είναι στο κόκκινο. Υπάρχουν, όμως ζουν στην χώρα του ποτέ. Ρούχα, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτονται αφού πολλοί άνθρωποι έχουν σπεύσει να βοηθήσουν. Όμως αυτό δεν αρκεί. Δεν μπορούν να ζουν εδώ. Έχουν δικαιώματα» υποστηρίζει ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας.

 

Πάτρα - Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μέσα σε ερείπια και χαλάσματα (video)

Κάθε μεσημέρι, πρόσφυγες και μετανάστες ανεβαίνουν στα κάγκελα γύρω από το λιμάνι και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Μόλις τα φορτηγά φτάνουν, τρέχουν και προσπαθούν να τρυπώσουν και να κρυφτούν.

Οι περισσότεροι αποτυγχάνουν, μα δεν απελπίζονται, δεν το βάζουν κάτω. Επιστρέφουν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και συνεχίζουν να ονειρεύονται πως θα φτάσουν στην Ιταλία.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Πηγή: euronews.com