Πάτρα: Στέκι Ρομά τα Ψηλαλώνια και οι γύρω δρόμοι κοντά στην πλατεία

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Η ριζική υποβάθμιση μιας περιοχής που κάποτε ήταν αλλιώς…

Στέκι Ρομά έχει γίνει τους τελευταίους μήνες η πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Αν περάσει κανείς ένα πρωί από την πλατεία θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που κάθονται στα παγκάκια είναι Ρομά.

Γυναίκες και άνδρες κάθονται πότε μαζί με τα μικρά τους παιδιά και πότε χωρίς αυτά, στέλνοντας τα στις γύρω καφετέριες για να ζητιανέψουν ή στην παιδική χαρά που υπάρχει εκεί.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής αρκετοί από αυτούς διαμένουν πλέον κοντά στην πλατεία, σε οδούς που παλιότερα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Για παράδειγμα στην Ρούφου τους τελευταίους μήνες ολοένα και πληθαίνουν οι Ρομά και οι τσιγγάνοι.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς προέρχονται από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και έχουν έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ζώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Μένουν σε υπόγεια κυρίως ή σε σπίτια που είναι σε κακή κατάσταση. Το όλο θέμα δείχνει ότι οι πτώσεις των ενοικίων στην περιοχή, έδωσαν την δυνατότητα σε αρκετούς Ρομά να εγκατασταθούν σε δρόμους γειτονικούς με την πλατεία.

Έτσι, οι Ρομά της Πάτρας, δεν διαμένουν πλέον μόνο στη συνοικία των Προσφυγικών ή στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και κοντά στα Ψηλαλώνια, στην Τριών Ναυάρχων ή στο Σκαγιοπούλειο.

Σύμφωνα μάλιστα με αρκετούς κατοίκους, ένας από τους βασικούς λόγους της αύξησης της παραβατικότητας στην περιοχή, των διαρρήξεων σε σπίτια και σε καταστήματα, έχει να κάνει με την παρουσία τους.

Άλλοι πάλι σχολιάζουν την ριζική αλλαγή της εικόνας της περιοχής και την γενικότερη υποβάθμιση της.

Πηγή