ΠΑΤΡΑ: «Στο σφυρί» σήμερα σπίτια Πατρινών – Ακόμη και πρώτη κατοικία… 60 τ.μ.

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Ξεκινούν από σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με κάποιους από αυτούς να αφορούν Πατρινούς δανειολήπτες. Μάλιστα ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και πλειστηριαμοί που αφορούν πρώτες κατοικίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατάσχεσης του σπιτιού ενός Πατρινού, μόλις 60 τ.μ..

Την ίδια ημέρα, έχουν δρομολογηθεί οι κατασχέσεις των πρώτων κατοικιών ή, σαφέστερα, δυο μικρών σπιτιών, του πατέρα του και του αδελφού του, με τον πρώτο να είναι πιστοποιημένα ανάπηρος κατά 65% (σ.σ.: σημειωτέον, και οι τρεις έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο Νόμο Κατσέλη και η απόφαση θα βγει τον Αύγουστο).

Όπως αναφέρει η Βίβιαν Σαμούρη, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Πατρέων και Επικεφαλής της δημοτική παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα»:

«Η είδηση αυτή, βέβαια, δίνει τη σωστή διάσταση στα όσα θα ακολουθήσουν, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και των τραπεζιτών, πως οι κατασχέσεις ξεκινούν από πάνω προς κάτω, δηλαδή, από τους μεγαλο-οφειλέτες!

Αντίθετα, μαζί με τις βίλες, οι αδηφάγες τράπεζες, με τη συνδρομή της Κυβέρνησης, θα πάρουν ό,τι μπορούν από κατεστραμμένους οικονομικά χρεοφειλέτες -βιοπαλαιστές ή άνεργους- «κόκκινων» δανείων, που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να προστατευθούν από τον νόμο Κατσέλη.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, πως η Κυβέρνηση φρόντισε, μέσω της τροποποίησης της παρ.1 του άρθρου 927, η οποία πέρασε τον Ιανουάριο στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο που καθιέρωσε την αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου, «οι πλειστηριασμοί που ενδεχομένως θα μπλοκάρονται στην περιφέρεια της χώρας, είτε λόγω άρνησης των συμβολαιογράφων είτε για έτερους λόγους, θα διενεργούνται κανονικά στην Αθήνα».

Με λίγα λόγια, Δανειστές, Κυβέρνηση και Τράπεζες, έπραξαν τα δέοντα, ούτως ώστε η βίαιη και άδικη αρπαγή της λαϊκής περιουσίας να καθίσταται δυνατή άνευ εμποδίων, ιδίως από το μαζικό Κίνημα κατά των κατασχέσεων… Ταυτόχρονα, δε, «θωράκισαν» ολοκληρωτικά τους συμβολαιογράφους, καθότι «το όνομα του συμβολαιογράφου που θα διενεργεί τον πλειστηριασμό δεν θα αναρτάται, αλλά θα είναι εις γνώσιν μόνο των αρμόδιων δικαστικών επιμελητών». Που σημαίνει πως, «με το πάτημα ενός κουμπιού, κουκουλοφόροι συμβολαιογράφοι θα βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο».»

Όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr η νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες έρχεται με 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως. Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Από αύριο και μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί 329 πλειστηριασμοί φυσικών προσώπων και εταιρειών με ακίνητα όλων τα κατηγοριών, από αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία και κατοικίες μέχρι εργοστάσια.

Καθημερινά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας πλειστηριασμών μεταπίπτουν ολοένα και περισσότερα προγράμματα πλειστηριασμών, τα οποία είχαν αρχικά σχεδιαστεί να εκτελεστούν μέσω των Ειρηνοδικείων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν μεταπέσει στο σύστημα 1.517 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τελευταίων 2,5 μηνών, προκύπτει ότι ελάχιστοι εκτελούνται, αφού είτε ματαιώνονται γιατί δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής, είτε δεν φτάνουν ποτέ στο «σφυρί».

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εφαρμοστούν αποκλειστικά από την 1η Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο, το πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, ξεκαθαρίζοντας το ποιοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα τυγχάνουν εφεξής προστασίας και ποιοι όχι.

*Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και αύριο θα υπάρχουν κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Στις 11:30 θα υπάρξει διαμαρτυρία έξω από την Α.Α.Δ.Ε.(Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) ενώ η συνέχεια θα δοθεί στο Ειρηνοδικείο στις 15:30.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α που ζητά τον άμεσο τερματισμό των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Τα πράγματα από εδώ και πέρα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα αλλά τα εργαλεία μας θα γίνονται όλο και πιο φτωχά πλέον. Η κατάσταση ξεφεύγει από τα χέρια μας όμως δεν «υποστέλλουμε τη σημαία»… υπάρχει ακόμα ισχυρή πρόθεση» δήλωσε η Βίβιαν Σαμούρη.

Πηγή