Πατρινοί σε απελπισία… πέφτουν θύματα απάτης από εργοδότες του εξωτερικού!

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Τo brain drain αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη μάστιγα για τη χώρα αλλά ακόμη πιο θλιβερό είναι άνεργοι εργαζόμενοι να πέφτουν θύματα ευρωπαϊκών εταιρειών που τους τάζουν εργασιακό παράδεισο και τελικά αποδεικνύονται απάτη. Μεγάλος αριθμός εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού βρίσκουν φθηνούς εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Πολλοί Έλληνες με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες έπεσαν τελικά θύματα εξαπάτησης, μεταξύ αυτών και Πατρινοί που είδαν το όνειρά τους να γκρεμίζονται!

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές μικρές αγγελίες και μάλιστα ιδιαίτερα «ελκυστικές» για θέσεις απασχόλησης με σταθερό μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 1.300 ευρώ τουλάχιστον! Κάποιες ωστόσο αποδεικνύονται στην πράξη… απάτη, αφού οι μισθοί που προσφέρονται είναι ιδιαίτερα χαμηλοί.

Σχεδόν 55.000 εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κάθε χρόνο ως φθηνά εργατικά χέρια, και τους περισσότερους μέσω των συγκεκριμένων αγγελιών του διαδικτύου.

Οι εταιρείες τους παραπέμπουν σε εργοδότες που αναζητούν εργατικό δυναμικό για πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης προκειμένου να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εργατικό κόστος. Ωστόσο, μεταφέροντας πλήθος απελπισμένων ευρωπαίων σε άλλες χώρες πολλές εταιρείες επιβαρύνουν τους εργαζόμενους με συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδεχόταν ποτέ το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

«Μας είχανε να ζούμε σε βρώμικα, άθλια ξενοδοχεία που δεν είχαν καμία σχέση με τα άνετα ξενοδοχεία που έδειχναν στη σελίδα της εταιρείας», τονίζουν κάποιοι που την «πάτησαν»!

Μάλιστα τα περισσότερα συμβόλαια δεν προβλέπουν αποζημίωση για εργαζόμενους που απολύονται πριν συμπληρωθούν τουλάχιστον τρεις μήνες απασχόλησης. Η πλειοψηφία όσων πέφτουν θύματα απάτης όμως φεύγουν κατά κανόνα πριν συμπληρωθεί το τρίμηνο.

Πάνω από 427.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση προκαλώντας καθίζηση στην ελληνική οικονομία. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα κοντά στα επίπεδα του 20%, ωστόσο εξακολουθεί να είναι σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (8,8%). Ως εκ τούτου άνεργοι θα συνεχίσουν να κυνηγούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό με την πιθανότητα να πέσουν θύματα απάτης. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από την Πάτρα έχουν φύγει πάνω από 400 γιατροί, οι οποίοι όμως φεύγουν έχοντας εύκολο σχετικά προορισμό και έχοντας έρθει σε απευθείας συνεννόηση. Σε αντίθεση με τους άλλους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων… βαδίζουν στα «τυφλά»!

Πηγή