Ποια χρονιά και που καταγράφηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες στην Κρήτη;

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά με 61 περιστατικά στο νησί

Η Κρήτη είναι “πρωταθλήτρια” στις αυτοκτονίες – Σχεδόν διπλάσια περιστατικά τα τελευταία χρόνια.

Η Κρήτη είναι “πρωταθλήτρια” στις αυτοκτονίες και έχει σχεδόν τα διπλάσια περιστατικά τα τελευταία χρόνια από το γενικό σύνολο στην Ελλάδα. Μάλιστα το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά με 61 περιστατικά στο νησί,με την δυτική Κρήτη να έχει την πρωτοκαθεδρία ,μόνο όμως για το 2017 μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες αυτοκτονίες και απόπειρεις καταγράφονται στους ανατολικούς νομούς του νησίου μας.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρο Βγότζα στην διάρκεια της εκπομπής Ώρα αιχμής της ΚΡΗΤΗ TV με το Μάνο Δασκαλάκη τους ειδικούς να ζητούν από τους Κρητικούς να ξεπεράσουν τα ταμπού και να ζητήσουν βοήθεια.

”Λαβωμένη” η ψυχική υγεία των Κρητικών

Εχει λαβωθεί η ψυχή των κρητικών τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο μέσα από την δύναμη των αριθμών που παρουσιάσε στην εκπομπή Ώρα αιχμής της ΚΡΗΤΗ TV o καθηγητής ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγότζας.

Κατάθλιψη, εμμονές, θυμός και ψυχοσωματικά προβλήματα κάνουν πλέον πιο δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων της Κρήτης με την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση να έχει το δικό της μερίδιο στην αύξηση των περιστατικών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρο Βγοτζα και με βάση τα στοιχεία από το ΠΑΓΝΗ οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής και τείνουν να είναι χαμηλότερης εκπαίδευσης και εισοδήματος, χωρίς σύντροφο και να έχουν συχνότερη διάγνωση ψύχωσης συγκριτικά με τις γυναίκες. Παράγοντες κινδύνου για υποτροπή για τους ασθενείς με χρόνιες ψυχωσικές διαταραχές (σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή) , αποτελούν το ανδρικό φύλο, η χαμηλή οικονομική κατάσταση, και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή έχει σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας αλλά έχουν καταγραφεί και πολλές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ οι αυτοκτονίες αποτελούν δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα για το νησί μας.

Τα ψυχωσωματικά προβλήματα αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα για τους Κρητικούς, μεγάλη μερίδα των οποίων εξακολουθεί να έχει ταμπού στην απόφαση να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς κάτι όμως πάνω στο οποίο έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα τα τελευταία χρόνια.