Πολλαπλασιάζονται οι έφηβοι με μανιοκατάθλιψη στην Κρήτη

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Έφηβοι με συμπτώματα διπολικής διαταραχής που εκδηλώνονται συχνά με τάσεις αυτοκαταστροφής και πολλές φορές με απόπειρες αυτοκτονίας.

Ο αριθμός τους στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά ολοένα και αυξάνεται, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την προσέλευση στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Παράγοντες κληρονομικοί σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος οδηγούν σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο Βασιλική Στυλιανίδου σε διπολική διαταραχή.

Όταν η μανιοκατάθλιψη δεν διαγνωστεί εγκαίρως οι πάσχοντες εκδηλώνονται βίαια. Το 2017 στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων πραγματοποιήθηκαν 4.129 συνεδρίες.
Σήμερα η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη.

Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφουν και τα περιστατικά διαταραχών στην παιδική ηλικία.

Τα στοιχεία για τη λειτουργία του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Χανίων είναι αποκαλυπτικά για την ψυχική υγεία των Χανιωτών. Το 2017 οι επισκέψεις από χρήστες των υπηρεσιών του τομέα ξεπέρασαν τις 11.000.

Στα Χανιά λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Ψυχιατρικού Τομέα Κέντρο Ψυχολογικής υποστήριξης ογκολογικών ασθενών. Πρόκειται για το μοναδικό στην Κρήτη και το τρίτο σε επίπεδο χώρας.