Σοκάρουν τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Θεσσαλονίκη

Ειδήσεις Θεσσαλονίκη Τοπική Επικαιρότητα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες-Πάνω από 200 υποθέσεις στην πόλη σε διάστημα 3,5 ετών

Διαρκώς αυξανόμενες είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια όπως δείχνουν τα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, από το 2015 έως και τους πρώτους μήνες του 2018.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει χειριστεί συνολικά 220 υποθέσεις, ενώ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 250.

«Οι υποθέσεις ξεκινούν από μια απλή παρενόχληση, από προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και φτάνουν έως αποπλανήσεις και βιασμούς. Πρόκειται για διαφορετικές εκφάνσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) και τη δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου.

«Η αύξηση των καταγγελιών οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά πλέον μιλάνε. Έσπασαν τη σιωπή τους. Καταφέραμε σε ένα βαθμό, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, να μιλάνε τα παιδιά στους γονείς και οι γονείς να τ’ ακούν. Δεν θεωρούν οι γονείς απίθανο να συμβεί και στο δικό τους σπίτι ένα τέτοιο περιστατικό και παρατηρούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Σε πολλές υποθέσεις, όταν η κακοποίηση γίνεται μέσα στο σπίτι, λαμβάνουμε αναφορά από τους δασκάλους» πρόσθεσε η κ.Κουσίδου.

Από τις παραπάνω 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που εξετάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, μέσα σε διάστημα λιγότερο των 3,5 ετών, συνελήφθησαν συνολικά 34 άτομα εκ των οποίων τα 22 προφυλακίστηκαν.

Αναλυτικότερα το 2015 συνελήφθησαν 15 άτομα εκ των οποίων προφυλακίστηκαν τα οκτώ, το 2016 συνελήφθησαν δέκα και προφυλακίστηκαν τα πέντε. Το 2017 και οι οκτώ συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, ενώ στις φυλακές οδηγήθηκε και ο ένας συλληφθείς στις αρχές του 2018.

Οι παραπάνω συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν είτε εντός ορίων αυτοφώρου, είτε κατόπιν εκδόσεως εντάλματος σύλληψης, ενώ σε πολλές από τις λοιπές περιπτώσεις που δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη, ελήφθησαν απολογίες των φερόμενων δραστών.

Κατά κύριο λόγο, όπως γνωστοποιείται στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης οι συλληφθέντες είναι άνδρες. Ωστόσο, σε δύο υποθέσεις οι δράστιδες ήταν γυναίκες, μητέρες των θυμάτων, εκ των οποίων η μία συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

«Υπάρχουν μήνες που δεν προλαβαίνουμε τις υποθέσεις. Και μισή καταγγελία να έχουμε, θα την “ξεσκονίσουμε” μέχρι τέλους. Παλαιότερα μπορεί να υπήρχε η αντίληψη ότι τα παιδιά λένε ψέματα. Εμείς είμαστε βέβαιοι πως το παιδί λέει πάντα την αλήθεια. Και σε κάποιες περιπτώσεις η αλήθεια που αποκαλύφθηκε ήταν πιο σοκαριστική από αυτά που μας ανέφερε αρχικά το παιδί» συμπλήρωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων.

Εκτός όμως από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για το ίδιο διάστημα, από 2015 έως τις αρχές του 2018, χειρίστηκε άλλες 31 υποθέσεις σχετικές με εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων.

Πιο αναλυτικά στην Κεντρική Μακεδονία, πλην της Θεσσαλονίκης, το 2015 οι αρχές ασχολήθηκαν με επτά υποθέσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, από τις οποίες συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελλήνων. Το 2016 οι υποθέσεις ανήλθαν σε 14, από τις οποίες συνελήφθησαν οκτώ άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων επτά, ενώ για το 2017 από τις επτά υποθέσεις είχαμε πέντε συλλήψεις και σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος άλλων δύο.

Χαρακτηριστικό είναι πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 τις αρχές της Κεντρικής Μακεδονίας τις απασχόλησαν τρεις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν πέντε άτομα και να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη. Ενδεικτικά τα αδικήματα που αφορούν οι υποθέσεις είναι αποπλάνηση ανηλίκων, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και κατάχρηση σε ασέλγεια.

«Η δική μας ικανοποίηση, ως αστυνομικοί, είναι όταν καταλήγει ο δράστης στη φυλακή. Αρκετά βράδια μείναμε ξάγρυπνοι να σκεφτόμαστε τις υποθέσεις. Είναι φριχτό να βλέπεις ένα παιδί να κακοποιείται. Όταν πλησιάζουν οι μέρες του δικαστηρίου, παρακολουθούμε από κοντά τις υποθέσεις» συμπλήρωσε η κ.Κουσίδου.

Πρόσθεσε δε πως «η υπηρεσία μας χειρίστηκε υποθέσεις με παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και άνω. Το πρόβλημα είναι στα πιο μικρά παιδιά ή σε παιδιά με νοητική στέρηση που δεν μπορούν να μιλήσουν και δεν μπορούν να εκφραστούν, με αποτέλεσμα τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης να γίνονται γνωστά μόνο εάν απαιτηθεί μεσολάβηση γιατρού».

Για την επίλυση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης είναι απαραίτητη η συνεργασία των αστυνομικών με τις εισαγγελικές αρχές, ενώ η παρουσία ψυχολόγων βοηθά τα παιδιά να μπορέσουν να “ανοίξουν” τις ψυχές τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Πέρα όμως από τις καταγγελίες είναι πάρα πολλές και οι τηλεφωνικές κλήσεις στις αστυνομικές υπηρεσίες για συμβουλευτική υποστήριξη.

Πηγή