Στον Ανακριτή Πατρών σήμερα οι συλληφθέντες για τις κλοπές σε περίπτερα – Ποιες περιοχές είχαν ρημάξει

Ειδήσεις Πάτρα Τοπική Επικαιρότητα

Στον Ανακριτή Πατρών οδηγούνται σήμερα οι δύο συλληφθέντες ως μέλη της σπείρας που είχε ρημάξει περιπτεράδες στην Πάτρα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αττική, στην Αρκαδία και αλλού.

Πρόκειται για έναν  36χρονο Έλληνας και ένας16χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Πατρών,  στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην Ελευσίνα Αττικής και σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και των νόμων περί όπλων και περί ασυρμάτων.

Επίσης, αναζητούνται εννέα ακόμα συνεργοί των συλληφθέντων από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των έξι, (τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 26, 27, 28 και 30 ετών, καθώς και δυο Έλληνες άνδρες, ηλικίας 43 και 24 ετών.

Στην Πάτρα όπως πληροφορείται το thebest.gr είχαν κλέψει περίπτερα στο κέντρο ,όπως πχ στην Τριών Ναυάρχων, στην Αγίου Ανδρέου αλλά και εκτός κέντρου και συγκεκριμένα στη Νοταρά, στην Αγίου Ιωάννη Πράτσικα, στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Σε μια περίπτωση δε τα καπνικά προϊόντα που σήκωσαν άξιζαν 35.000 ευρώ ενώ αφαίρεσαν και 500 ευρώ μετρητά.

Επίσης είχαν «χτυπήσει» σε δύο περίπτερα στη Ναύπακτο, στην Αλίαρτο, στο Καρπενήσι, στην Τρίπολη και στην Αττική και συγκεκριμένα σε Περιστέρι και Χαϊδάρι και αλλού.

Η σπείρα είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των περιπτεράδων της Πάτρας και πολλών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο δρούσαν ήταν οργανωμένος, επαγγελματικός και κόστιζε ιδιαίτερα στα θύματά τους, αφού σήκωναν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων και κάρτες κινητών, ενώ κατέστρεφαν συστήματα συναγερμών όπου υπήρχαν και σήκωναν ακόμα και τα καταγραφικά των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Ήδη η Ασφάλεια Πατρών έχει συλλάβει δύο άτομα στην Αττική, τα οποία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και θα απολογηθούν στον Ανακριτή Πατρών την Τρίτη 20 Μαρτίου.

Για να είναι σίγουροι δε, ότι δεν θα ηχήσει ο συναγερμός, έκαναν ολόκληρη διαδικασία κόβοντας το καλώδιο και ξήλωναν όλο τον μηχανισμό, βουτώντας τον μέσα σε κουβά με νερό.

Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, τα κλεμμένα κατέληγαν μεταπωλώντας τα φυσικά, σε περίπτερα και καταστήματα στην Αττική. Επίσης έκλεβαν καταστήματα ψιλικών και μαγαζιά με είδη καπνού.

Ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και μεταξύ άλλων υπέκλεβαν τη συχνότητα της αστυνομίας, για να ακούν αν τους ψάχνουν και πού.

Από την έως τώρα έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δεκαεπτά συνολικά περιπτώσεις κλοπών, σε περίπτερα και επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων στην Αττική, στην Αχαΐα, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Αρκαδία, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ευρυτανία.

Για την διακρίβωση του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών μετέβη στην Αττική, όπου εντόπισε και συνέλαβε τους δυο δράστες.

Για την διάπραξη των κλοπών, οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και λαμβάνοντας πάντα ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.

Αναλυτικότερα, οι δράστες εφορμούσαν από την Αττική, δρώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσέγγιζαν το περίπτερο –στόχος- με οχήματα από απόσταση και αφού επιβεβαίωναν ότι ήταν κλειστό, φορώντας κουκούλες και γάντια το πλησίαζαν πεζοί, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων παρέμεναν σε αυτά παίρνοντας κομβικές θέσεις, ώστε να λειτουργούν ως τσιλιαδόροι.

Οι δράστες απομόνωναν τα συστήματα συναγερμού και στη συνέχεια με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, παραβίαζαν τα ρολά του περιπτέρου, ενώ τα κλοπιμαία τα τοποθετούσαν σε μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, μεταφέροντας τα πεζοί, σε απόσταση ασφαλείας από το περίπτερο.

Στη συνέχεια προσέγγιζαν τα οχήματα, φορτώνοντας τα κλοπιμαία σε ενοικιαζόμενο ημιφορτηγό όχημα (τύπου βαν), ενώ καθόλη τη διαδρομή, άλλο όχημα λειτουργούσε ως προπομπός, ενημερώνοντας για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων.

Πέρα από ενοικιαζόμενα οχήματα, η εγκληματική οργάνωση ήταν εφοδιασμένη με πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, όπως ψαλίδες κοπής μετάλλων, κόφτες και σιδερολοστούς, αλλά και με συστήματα ενδοεπικοινωνίας – ασυρμάτους, τους οποίους είχαν συγχρονίσει με τις συχνότητες της αστυνομίας στην Αθήνα.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι κατά την διαδρομή τους οι δράστες αυξομείωναν συχνά την ταχύτητα τους κάνοντας ταυτόχρονα μικρές στάσεις σε χώρους προσωρινής στάθμευσης Εθνικών Οδών, αλλά και αλλάζοντας συχνά προσωρινά κατευθύνσεις.

Κατά τις έρευνες που ενεργήθηκαν από τους αστυνομικούς, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :

4.811 πακέτα τσιγάρων, τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες,

Διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,

Κάρτες σύνδεσης SIM , σε διάφορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και

Δυο φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου στις 280.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατούνται, προκειμένου απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή Πατρών.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Πηγή