Τα Πηγάδια «παγίδες» θανάτου στην Κρήτη

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη θλιβερή απώλεια

Μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη ζωή και τα ζώα αποτελούν τα πηγάδια -παγίδες σε αρκετές Ιδιοκτησίες και στην Κρήτη, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει κληθεί για διασώσεις σε εκατοντάδες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, γεγονός που φωτογραφίζει το μεγάλο πρόβλημα της… αόρατης πολλές φορές απειλής.

Αόρατες παγίδες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις εξελίσσονται σε παγίδες… θανάτου για μικρούς και μεγάλους.

Ο λόγος για τα πηγάδια που είτε δεν έχουν περιφραχθεί είτε δεν έχουν σκεπαστεί σε χωράφια και περιουσίες Ιδιωτών, με ανυποψίαστους πολίτες ή μικρά παιδιά που τυχόν βρεθούν στα σημεία για διάφορους λόγους να κινδυνεύουν.

Και με υπαρκτό τον κίνδυνο για τα ζώα.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο με τα… εγκαταλελειμμένα πηγάδια, όπως διαπιστώνει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει κληθεί για διασώσεις σε εκατοντάδες περιστατικά.

Τραγικές απώλειες

Πρόσφατα, 33χρονος που πήγε σε πηγάδι στην προσπάθεια του να σώσει το σκύλο του, όπως εικάζεται, βρήκε τραγικό θάνατο στη περιοχή Αγία Σεμνή στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Ενώ οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από τον άδικο χαμό ενός 8χρονου αγοριού που έπεσε σε ακάλυπτο πηγάδι οικοδομής στο κέντρο του Ηρακλείου, το 2011 ενώ 3 χρόνια αργότερα, μια ακόμη είδηση συγκλόνισε την τοπική κοινωνία από τον θάνατο 39χρονου εργάτη ο οποίος καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων μέσα σε πηγάδι στα Χανιά.

Στις υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών αναφέρεται η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην οποία έχουν δηλωθεί 6.000 περίπου πηγάδια στο νησί έως και το 2014, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία.

Όσοι Ιδιοκτήτες κατέθεσαν αιτήσεις εκπρόθεσμα για την αδειοδότηση πηγαδιών ήρθαν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 250 ευρώ. Συνολικά από το 2015 έως σήμερα έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 124.450 ευρώ.

Η αρμόδια υπηρεσία διενεργεί ελέγχους μετά από καταγγελίες γύρω από τα πηγάδια, όπως έγιναν τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν για παράδειγμα, παράνομες ανορύξεις.

Πηγή