Video από τη Μονή όπου οι Κρητικοί ανατινάχτηκαν, δεν παραδόθηκαν

Ειδήσεις Κρήτη Τοπική Επικαιρότητα

“Αρκάδι… Η αυτοθυσία που έκανε τον Βίκτωρ Ουγκώ να στηρίξει την επανάσταση!”, αυτός είναι ο τίτλος του νέου video που ετοίμασε για τα μάτια μας μόνο ο Νίκος Σαράντος.

Ο γνωστός κινηματογραφιστής κατάφερε να κάνει πάλι το “θαύμα” και μέσα από ένα videο σύντομης διάρκειας να αναδείξει την ιστορική Μονή της Κρήτης που στέκει αιώνες τώρα αγέρωχη σε ένα κατάφυτο και εύφορο οροπέδιο του Ρεθύμνου.

Με πανοραμικά πλάνα αλλά και κοντινά τριγυρνά με το φακό του μέσα και γύρω από το Αρκάδι αναδεικνύοντας μέσα από τις εικόνες το ανατριχιαστικό και συνάμα ένδοξο παρελθόν της σημαντικότερης Μονής της Κρήτης.

Παράλληλα, ο Νίκος με ένα σύντομο κείμενο στην περιγραφή του video θυμίζει σε όλους μας και με λόγια τη λαμπρή και ένδοξη ιστορία αυτού του μικρού σε έκταση αλλά τόσο εμβληματικού σε ιστορικό μέγεθος τόπου:

Αρκάδι.. το όνομα που έγινε θρύλος και συνώνυμο της αυτοθυσίας και της ελευθερίας.
Οι Κρητικοί που προτίμησαν να ανατιναχτούν παρά να πέσουν στα χέρια των τούρκων έγραψαν μια ακόμη χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ένδοξης ιστορίας μας.
Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου έγινε ένα από τα παγκόσμια σύμβολα της αυτοθυσίας, του αγώνα για την ελευθερία και είναι εδω για να μας υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες έχουν βαθιά ριζωμένα μέσα τους τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και προτιμούν να πεθάνουν ελεύθεροι από το να ζουν σκλαβωμένοι…
Ήταν Νοέμβριος του 1866 όταν η Κρήτη προσπαθούσε ακόμα να απελευθερωθεί από την τούρκικη σκλαβιά και να ενωθεί με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα.
Λίγο έξω από το Ρέθυμνο στην μονή Αρκαδίου ήταν το στρατηγείο των Κρητών επαναστατών της περιοχής. Εκεί είχαν οχυρωθεί περίπου 1000 άνθρωποι με τους 250 να είναι ετοιμοπόλεμοι ενώ οι υπόλοιποι ήταν γυναικόπαιδα ηλικιωμένοι. Προσπαθούσαν να αποκρούσουν την πολιορκία των Τούρκων που με 15.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό τους σφυροκοπούσαν λυσσαλέα.
Όταν την δεύτερη μέρα γκρεμίστηκε το Δυτικό τείχος της Μονής άρχισαν να μπαίνουν οι Τούρκοι να σφάζουν και να λεηλατούν.
Το οχυρό είχε ”πέσει” δεν είχαν πει όμως την τελευταία τους λέξη οι Κρητικοί που ταμπουρώθηκαν στην γεμάτη εκρηκτικά μπαρουταποθήκη και πήραν την ηρωική απόφαση να ανατιναχτούν και να πάρουν μαζί τους στο θάνατο όσους περισσότερους Τούρκους μπορούσαν…
Προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθεροι αντί να ζήσουν σκλαβωμένοι!
Η θυσία αυτή έγινε θρύλος και κατάφερε να συγκλονίσει και να ευαισθητοποιήσει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τις μεγάλες δυνάμεις που μέχρι τότε ήταν αδιάφορες. 
Προσωπικότητες όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Τζουζέπε Γκαρμπάλντι αμέσως στήριξαν τον αγώνα των επαναστατών και δημιουργήθηκε ένα κύμα συμπαράστασης που συντέλεσε καταλυτικά στην πολυπόθητη λευτεριά του τόπου μας…
Τιμή και δόξα στους ήρωες που πέθαναν για να χαιρόμαστε ελεύθερη την Πατρίδα μας…

Πηγή