Οι υποθέσεις με ιερείς που δίχασαν την Κύπρο

Ειδήσεις Κύπρος Τοπική Επικαιρότητα

Οι στιγμές που ζει η Κύπρος τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τις αποκαλύψεις για το παρελθόν της Έλενας Φραντζή και την εμπλοκή του ανάδοχου ιερέα – πατέρα της, θυμίζουν κάτι από περασμένες δεκαετίες.

Η Κύπρος διχάστηκε ξανά στο παρελθόν σε υποθέσεις που αφορούν ιερωμένους, με κυριότερη αυτή του Παγκράτιου Μερακλή το 1996.

Ο τότε αρχιμανδρίτης ήταν υποψήφιος για τον επισκοπικό θρόνο της μητρόπολης Μόρφου. Εναντίον του προέκυψαν αναφορές για «ανήθικες σχέσεις». Αναφορές στον Τύπο της εποχής καταγράφουν τα εξής: « […] μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του εν αργία αρχιμανδρίτη ο Ανδρέας Τρύφωνος, που διέμενε στην Ουγγαρία, ήρθε χθες στην Κύπρο και δήλωσε ότι τον παραπλάνησαν κάποιοι λαϊκοί από την αρχιεπισκοπή για να κατηγορήσει τον Παγκράτιο και τόνισε ότι δεν είχε ανήθικες σχέσεις με τον αρχιμανδρίτη, όπως ισχυρίσθηκε στην αρχή.

Ο Τρύφωνος πρόσθεσε ότι ουδέποτε ο αρχιεπίσκοπος τού πρότεινε να ψευδομαρτυρήσει ή να προβάλει οποιοδήποτε ισχυρισμό για τον αρχιμανδρίτη Μερακλή.

Από την πλευρά του, ο Μερακλής, κατέθεσε χθες την απολογία του από 39 σελίδες στην Ιερά Σύνοδο και σε δήλωσή του εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες.

Επί του θέματος παρενέβη χθες αυτεπάγγελτα και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ανακοινώνοντας ότι διέταξε έρευνα για υπόθεση συνωμοσίας προς ηθική δυσφήμιση του Μερακλή. Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς μαρτύρων κατηγορίας».

Οκτώβριος 2016 – 10 χρόνια ποινή φυλάκισης σε ιερέα

Ιερέας σε χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας κρίθηκε ένοχος για βιασμό της κόρης του αδελφού του. Το έγκλημα διαπράχθηκε τον Μάιο του 2013 και η υπόθεση εκδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το οποίο, αφού έκρινε ένοχο τον ρασοφόρο κατηγορούμενο, τού επέβαλε ποινή φυλάκισης δέκα ετών.

2015 – Ιερέας καταδικάζεται σε 18 μήνες φυλάκιση

Για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναικός, καταδικάστηκε ο ιερέας – ανάδοχος πατέρας της 29χρονης Έλενας. Τόσο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης όσο και κατά την επιβολή της ποινής, ο χώρος των Δικαστηρίων στη Λευκωσία κατακλυζόταν από υποστηρικτές του ιερωμένου, οι οποίοι ανέφεραν ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχε διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Πηγή