Από αδέσποτη κακοποιημένη σκυλίτσα έγινε ένα χαρούμενο πλάσμα που βοηθά τους τετράποδους φίλους της να κοινωνικοποιηθούν

Ζώα

Η Έμμα είναι περίπου 4 ετών και τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Αφού «εκπαιδεύτηκε η ίδια», τώρα βοηθάει στην εκπαίδευση άλλων σκύλων. Ζούσε αδέσποτη σε κάποιο μεγάλο νησί της Ελλάδος και είχε υποστεί παντός είδους κακοποίηση, λεκτική, σωματική, σεξουαλική.

Γράφει για την ιστοσελίδα «Ιστορίες Αδέσποτων» η Εριέττα Καραμπέτσου(www.eriettahappydog.com), Διπλωματούχος Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων, Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών, APDT, Canine First Aid Certificate / British College of Canine Studies

Όταν την έφερα στην Αθήνα, η Έμμα αντιδρούσε φοβικά στα πάντα. Παιδάκια μεκαρότσια, ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα, ήχοι από πόρτες που έκλειναν την έκαναν να αναπηδάει τρομαγμένη.

Αυτό όμως που φοβόταν περισσότερο από όλα ήταν οι άνθρωποι και κυρίως οι άντρες. Η κτηνίατρος που την εξέτασε βεβαίωσε τόσο την κακοποίησή της, όσο και την Ερλιχίωση που την ταλαιπωρούσε σωματικά, καθώς δεν υπήρχε μέρος του κορμιού της χωρίς πληγές από τσιμπήματα τσιμπουριών.

Οι πρώτοι μήνες στο σπίτι ήταν δύσκολοι. Ο Νταρκίνο, ημίαιμος σκύλος της οικογένειας, την βοήθησε πολύ. Της έδειχνε με τον τρόπο του πώς μπορεί να κινείται στο σπίτι χωρίς να φοβάται, πώς μπορεί να χρησιμοποιεί τον καναπέ και το κρεβάτι για να κοιμηθεί, πώς να μπαίνει κάτω από τα σκεπάσματα το χειμώνα και τι σημαίνει «πηγαίνω βόλτα».

Καθημερινά η Έμμα έκανε τον περίπατό της. Στην αρχή σε ήσυχους δρόμους και μετά σιγά – σιγά σε πολυσύχναστες περιοχές. Πάντα με λεκτική επιβράβευση και χάδι, άρχισε να ξεπερνάει τις φοβίες της, οι οποίες ήταν δυστυχώς πάρα πολλές.

Η Έμμα κοινωνικοποιήθηκε αρκετά έστω κι αν ήταν ενήλικη και εκπαιδεύτηκε στη βασική υπακοή από εμένα με την πολύτιμη καθοδήγηση του δασκάλου μου. Η βασική υπακοή μεταξύ άλλων την βοήθησε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να βιώσει την έννοια της συνεργασίας και της συμπόρευσης με εμένα, την κηδεμόνα της.

Παρακολουθώντας την πορεία της Έμμας και την πολύτιμη βοήθεια του Νταρκίνο στην μεταμόρφωσή της, αποφάσισα να την εντάξω σε κάποια από τα μαθήματά μου ως «εκπαιδεύτρια».

Η Έμμα με συνοδεύει σε κάποια μαθήματα κοινωνικοποίησης και βασικής υπακοής άλλων σκύλων. Μέσα από προσωπική μoυ παρατήρηση και επιστημονικές έρευνες στις οποίες ανέτρεξα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι μιμούνται συμπεριφορές άλλων σκύλων με μεγάλη επιτυχία.

Η Έμμα λοιπόν πολλές φορές «δείχνει» στους τετράποδους μαθητές μας τη ζητούμενη συμπεριφορά και τους βοηθάει να την υιοθετήσουν μέσω της μίμησης.