Εισαγγελική παρέμβαση για τα δηλητηριασμένα δολώματα στον Υμηττό – Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν νεκρά ζώα & φόλες

Ζώα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, με αφορμή τη ρίψη δηλητηριασμένης τροφής σε πολλά σημεία του Υμηττού με αποτέλεσμα να βρουν μέχρι στιγμής τον θάνατο 11 αλεπούδες κι ένας δεσποζόμενος σκύλος.  Η εισαγγελική παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών και να αποδοθούν ευθύνες.

Η τροφή που χρησιμοποιήθηκε είναι κιμάς εμποτισμένος με ισχυρό δηλητήριο και αναμεμειγμένος με κάποιο γλυκαντικό – πιθανότατα μαρμελάδα φράουλα – προκειμένου η γλυκιά μυρωδιά του να προσελκύει τα ζώα για να την καταναλώσουν.

Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν λίγες μέρες μετά την εμφάνιση απειλητικών σημειωμάτων που ο «συγγραφέας» τους προειδοποιούσε ότι γέμισε με φόλες το βουνό του Υμηττού σε αντίποινα επίθεσης που όπως ισχυρίστηκε  είχε δεχθεί από δεσποζόμενο σκύλο. Αναλυτικότερα το σημείωμα έγραφε τα εξής: «Το βουνό όλο αριστερά και δεξιά του δρόμου είναι γεμάτο φόλες. Όποιος αφήνει τα σκυλιά του ελεύθερα να περιπλανούνται, θα κλάψει όπως έκλαψα και εγώ το Σάββατο 3/3, μετά από δάγκωμα σκύλου που συνοδευόταν χωρίς λουρί από ασυνείδητη ιδιοκτήτρια».

Εκτιμάται ότι αυτός που έγραψε και τοποθέτησε τα σημειώματα είναι πολύ πιθανόν να είναι και ο υπεύθυνος που έχει διασπείρει σε μεγάλη έκταση τα δηλητηριασμένα δολώματα καθώς η χρονική σύμπτωση μεταξύ των απειλών και των κρουσμάτων δηλητηρίασης στο βουνό του Υμηττού δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Τα μέλη της  Μ.Κ.Ο. «Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού» (Ε.Δ.Ν.Υ.) που από την επόμενη ημέρα της εμφάνισης των απειλητικών σημειωμάτων άρχισαν να οργώνουν στην κυριολεξία το βουνό του Υμηττού, εντόπισαν τα πρώτα δηλητηριασμένα δολώματα την Δευτέρα 26 Μαρτίου και το πρώτο θύμα ήταν ένας σκύλος που είχε υιοθετηθεί από εθελοντή μέλος της Ε.Δ.Ν.Υ.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. στην ανακοίνωσή της που ακολουθεί γνωστοποιεί τα μέχρι στιγμής στοιχεία της υπόθεσης και ενημερώνει σε ποιες περιοχές του Υμηττού εντοπίστηκαν τα νεκρά ζώα και τα δηλητηριασμένα δολώματα εφιστώντας την προσοχή όχι μόνο των κηδεμόνων σκύλων, αλλά και όλων των πολιτών καθώς πρόκειται για ισχυρά δηλητήρια ικανά να σκοτώσουν και άνθρωπο.

  • 12 νεκρά ζώα (11 αλεπούδες και 1 δεσποζόμενος σκύλος). Κανένα αδέσποτο δεν βρέθηκε νεκρό στην συγκεκριμένη περιοχή ή από τη συγκεκριμένη αιτία. Άλλωστε πρόκειται για δασική έκταση στην οποία δεν υπάρχουν αδέσποτα παρά μόνο άγρια ζώα.
  • Μαζεύτηκαν περί τα 15 δηλητηριασμένα δολώματα που δεν είχαν, ευτυχώς, ακόμη καταναλωθεί.
  • Η έκταση (βλ. χάρτη) στην οποία εντοπίστηκαν νεκρά ζώα και δηλητηριασμένα δολώματα εκτείνεται από την Αιξωνή έως τα νότια του Κορωπίου (γύρω από την κορυφή Κακοβούλα, περιοχή Πευκώνα, πάνω από τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη) και από τους δασικούς δρόμους πάνω από το νεκροταφείο Βούλας έως βόρεια της κορυφής Σταυραετός.

  • Έχουν ασκηθεί μηνύσεις σε Α.Τ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Α.Τ. Κορωπίου και έχει παραγγελθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο.
  • Ο νεκρός (δεσποζόμενος) σκύλος και δείγματα των δολωμάτων εστάλησαν με μέριμνα του Α.Τ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για τις απαραίτητες κτηνιατρικές και τοξικολογικές εξετάσεις.
  • Νεκρές αλεπούδες και δείγματα δολωμάτων εστάλησαν με μέριμνα της Ε.Δ.Ν.Υ. στο αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης για τις απαραίτητες ενέργειες και εξετάσεις.

  • Δολώματα εστάλησαν με μέριμνα του Α.Τ. Κορωπίου για τοξικολογικές εξετάσεις.
  • Οι έρευνες και η περισυλλογή των δολωμάτων και νεκρών ζώων έγιναν κυρίως από εθελοντές και κατοίκους.
  • Τα δηλητήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι ισχυρότατα και σκοτώνουν ακαριαία, είναι δε ικανά να σκοτώσουν και άνθρωπο.

Πηγή